• Business

    Μυτιληναίος: Όλα έτοιμα για την έκδοση του super ομολογιακού δανείου


    Όλα είναι έτοιμα για την αναμενόμενη έκδοση του ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) από τον Όμιλο Μυτιληναίος. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου στις 10,00 και να ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου το απόγευμα. Χθες η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο του ομίλου  Μυτιληναίος.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο δημοσιοποιήθηκε προβλέπεται η έκδοση έως τριακοσίων χιλιάδων (300.000) κοινών ομολογιών, ονομαστικής αξίας χιλιων ευρώ (€1.000) εκάστης και συνολικού ποσού έως ευρώ τριακόσια εκατομμύρια (€300.000.000). Σε περίπτωση κάλυψης σε ποσό μικρότερο των ευρώ διακοσίων εκατομμυρίων (€200.000.000), η έκδοση θα ματαιωθεί. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ναυτιλίας, της μεταλλουργίας.

    Οι ομολογίες που προσφέρονται, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου (εφεξής το “Πρόγραμμα ΚΟΔ”), είναι κοινές, ανώνυμες και άυλες (εφεξής οι “Ομολογίες”) και θα είναι διαπραγματεύσιμες και εισηγμένες στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (εφεξής το “Χ.Α.”) και καταχωρημένες στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ε.Χ.Α.Ε.

    Το κοινό ομολογιακό δάνειο (εφεξής το “ΚΟΔ” ή το “Ομολογιακό Δάνειο”) θα ανέλθει, σε ποσό κεφαλαίου έως €300 εκατ. Το σύνολο των προσφερόμενων Ομολογιών θα ανέλθει, κατ΄ανώτατο όριο, σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κοινές ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας €1.000 η καθεμία. Η τελική απόδοση, η τιμή διάθεσης (εφεξής η “Τιμή Διάθεσης”) και το επιτόκιο (εφεξής το “Επιτόκιο”) θα προσδιοριστούν από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους και θα ανακοινωθούν κατόπιν διενέργειας Βιβλίου Προσφορών (διαδικασία “Βook Building”) με ανακοίνωση στο ΗΔΤ.

    H Εταιρεία έχει λάβει, κατόπιν σχετικής αίτησης στο Χ.Α., τον κωδικό ISIN (International Security Identification Number) των Ομολογιών με στοιχεία GRC3931176B0.

    Οι Ομολογίες που θα εκδοθούν θα είναι εκπεφρασμένες σε Eυρώ.

    Που θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

    Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης θα ανέλθουν σε €300 εκατ. Οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως € 5,06 εκατ. και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.

    Τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την Εκδότρια στο σύνολό τους εντός του 2017 ως παρατίθεται ακολούθως:

    • 80% αυτών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών,
    • 10% αυτών για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης, και
    • 10% αυτών για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εκδότριας ή/και Θυγατρικών.

    Καθορισμός Επιτοκίου

    Το Επιτόκιο του ΚΟΔ, το οποίο θα ανακοινωθεί από την Εκδότρια κατόπιν διενέργειας Βιβλίου Προσφορών (διαδικασία “Βook Building”) με ανακοίνωση στο ΗΔΤ, θα παραμείνει σταθερό καθ’ όλη την πενταετή διάρκειά του ΚΟΔ. Συγκεκριμένα, το Επιτόκιο θα προσδιοριστεί βάσει της τελικής απόδοσης και της Τιμής Διάθεσης των Ομολογιών, όπως αυτή ανακοινωθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περίοδο της Δημόσιας Προσφοράς.

    Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα καθορισθούν η τελική απόδοση, το Επιτόκιο και η Τιμή Διάθεσης περιλαμβάνουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από τους Ειδικούς Επενδυτές, το πλήθος και το είδος των Ειδικών Επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους Ιδιώτες Επενδυτές στο βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%, το κόστος εξυπηρέτησης της ομολογιακής έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει ο Εκδότης.

    Περίοδος εκτοκισμού

    Η περίοδος εκτοκισμού (εφεξής η “Περίοδος Εκτοκισμού”) αποτελεί τις χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται ο υπολογισμός των τόκων των Ομολογιών, οι οποίες θα έχουν διάρκεια έξι (6) μηνών, με τη διευκρίνιση ότι:

    (α) η πρώτη Περίοδος Εκτοκισμού αρχίζει κατά την Ημερομηνία Εκδόσεως των Ομολογιών και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του έκτου (6ου) μήνα μετά από την Ημερομηνία Εκδόσεως των Ομολογιών,

    (β) κάθε επόμενη Περίοδος Εκτοκισμού ξεκινά αμέσως μετά από τη λήξη της προηγούμενης Περιόδου Εκτοκισμού και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του έκτου (6ου) μήνα μετά από αυτήν,

    (γ) η διάρκεια Περιόδου Εκτοκισμού συντέμνεται υποχρεωτικά, ώστε να λήγει κατά την Ημερομηνία Λήξης του Δανείου, και

    (δ) σε περίπτωση που η τελευταία ημέρα οποιασδήποτε Περιόδου Εκτοκισμού δεν είναι Εργάσιμη Ημέρα, η εν λόγω Περίοδος Εκτοκισμού αυτή θα λήγει την επόμενη Εργάσιμη Ημέρα, εκτός εάν η επόμενη αυτή ημέρα μετατίθεται στον επόμενο ημερολογιακό μήνα, οπότε η Περίοδος Εκτοκισμού θα συντέμνεται και θα λήγει την αμέσως προηγούμενη Εργάσιμη Ημέρα του ίδιου ημερολογιακού μηνός.

    Κατηγορίες Επενδυτών

    Η Δημόσια Προσφορά της Εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε Ειδικούς Επενδυτές και Ιδιώτες Επενδυτές.

    Ειδικοί επενδυτές είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα όπως περιγράφονται στο άρθρο 6 του Ν.3606/2007, όπως ισχύει, και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζονται, κατόπιν αιτήσεώς τους, ως επαγγελματίες επενδυτές, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου ή αναγνωρίζονται ως επιλέξιμοι αντισυμβαλλόμενοι σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου νόμου, εκτός εάν έχουν ζητήσει να αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες πελάτες.

    Η κατηγορία των Ιδιωτών Επενδυτών περιλαμβάνει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και οντότητες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των Ειδικών Επενδυτών.

    Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη Δημόσια Προσφορά από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ταυτόχρονα με την ιδιότητα του Ιδιώτη και Ειδικού Επενδυτή, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια.

    Όροι προσφοράς

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, με την από 08.06.2017 απόφασή του, ενέκρινε τους όρους προσφοράς του ΚΟΔ. Συνοπτικά, οι όροι της προσφοράς παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

    Μυτιληναίος: Αυτοί είναι οι όροι του πολυαναμενόμενου ομολόγου

    Αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα:

    ΕΝΔΕIΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΓΟΝΟΣ
    15.06.2017 Έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
    15.06.2017 Δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου.
    15.06.2017 Δημοσίευση ανακοίνωσης για τη διάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου και την έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς και εγγραφής των επενδυτών στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.
    20.06.2017 Ανακοίνωση του εύρους απόδοσης
    21.06.2017 Έναρξη δημόσιας προσφοράς – εγγραφής επενδυτών (μέσω του Η.ΒΙ.Π. – ώρα 10 π.μ. ώρα Ελλάδος).
    23.06.2017 Λήξη δημόσιας προσφοράς – εγγραφής επενδυτών (μέσω του Η.ΒΙ.Π. – ώρα Ελλάδος 16:00).
    23.06.2017 Ανακοίνωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων έκδοσης του ΚΟΔ, της τελικής απόδοσης και των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων κατανομής πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α.*
    27.06.2017 Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης για την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς.
    27.06.2017 Πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και έκδοσης του ΚΟΔ από την Εταιρεία.

    Παράδοση των Ομολογιών στους επενδυτές μέσω καταχώρησης στις Μερίδες τους στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.

    Δημοσίευση ανακοίνωσης για την έναρξη διαπραγμάτευσης.

    28.06.2017 Έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

    *Σε περίπτωση ματαίωσης της Έκδοσης, θα ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για τον τρόπο και την ημερομηνία αποδέσμευσης των κεφαλαίων εντός δύο εργάσιμων ημερών.

    Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ