• Business

    Γιατί βγήκαν τα «μαχαίρια» στην οικογένεια Καρέλια – Τα επικρατέστερα σενάρια

    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Από χθες όλοι αναρωτιούνται γιατί η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, Μίνα και η κόρη της Ιωάννα αποφάσισαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τους Ανδρέα, Στάθη και Βικτώρια Καρέλια, στενούς συγγενείς τους και κατόχους του πλειοψηφικού ποσοστού της «Καρέλιας» με 50%.

    Γιατί οι δυο κυρίες που ελέγχουν το 45% της ιστορικής καπνοβιομηχανίας απειλούν με διαχειριστικό έλεγχο μια διοίκηση, η οποία παρά την κρίση συνέχισε να παράγει ισχυρά κέρδη και να επιβραβεύει τους μετόχους με υψηλά μερίσματα και τους εργαζομένους της με πλούσιες παροχές;

    Τα σενάρια στην αγορά και στα δημοσιογραφικά γραφεία δίνουν και παίρνουν ήδη.

    Αρκετοί εικάζουν πως πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, με στόχο την άσκηση πίεσης στη διοίκηση των Ανδρέα και Στάθη Καρέλια για διανομή περισσότερων κερδών στους μετόχους. Η εταιρεία, όπως λένε καταγράφει κάθε χρόνο ολοένα και καλύτερες επιδόσεις, και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν. Πόσο μάλλον τους βασικούς μετόχους…

    Άλλοι πάλι θεωρούν πως γίνεται για να τραβήξουν πάνω τους, τα φώτα της δημοσιότητας και τίποτα άλλο. Εξ’ ου, όπως λένε και η πρόσληψη ενός από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δικηγόρους της Αθήνας.

    Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν πως δεν κρύβεται τίποτα πίσω από την κίνησή τους και πως με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να προστατέψουν τα συμφέροντα της εταιρείας και τα δικά τους. Όπως οφείλει να κάνει κάθε μέτοχος, όταν νομίσει πως συντρέχει λόγος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι τους, στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.

    Παράλληλα, απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, όπως η έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.

    Ανεξάρτητα πάντως από τους λόγους και τις επιδιώξεις της Μίνας (Ασημίνας) και  Ιωάννας Καρέλια, η ενδοοικογενειακή διαμάχη σίγουρα δεν βοηθάει την εταιρεία. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θέλει να απασχολεί τον Τύπο με αρνητικό τρόπο και να περιβάλλεται με αρνητική δημοσιότητα.

    Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια εταιρεία πρότυπο, η οποία έχει κερδίσει τον θαυμασμό της κοινωνίας για τις παροχές προς τους εργαζομένους της, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

    Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η διοίκηση δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις και εμφανίζεται σίγουρη πως οι κραδασμοί θα ξεπεραστούν σύντομα, με την εταιρεία να συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της.

    Το οικογενειακό πάζλ

    Η Μίνα Καρέλια είναι χήρα του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της Καρέλιας μέχρι τον απροσδόκητο θάνατό του το 2009 και η Ιωάννα Καρέλια είναι κόρη της. Και οι δυο τους λέγεται ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή και ενασχόληση με την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

    Ο Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας είναι αδέλφια και έχουν το γενικό πρόσταγμα της εταιρείας. Εκτελούν χρέη διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, με ευθύνη την χάραξη της στρατηγικής και τη λήψη όλων των κρίσιμων αποφάσεων. 

    Η Βικτώρια Καρέλια είναι μητέρα τους και κατέχει θέση μη εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    Σύζυγος της Βικτώριας Καρέλια και πατέρας των Ανδρέα και Στάθη Καρέλια ήταν ο Γιώργος Καρέλιας. Αδελφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Καρέλιας, σύζυγος της Μίνας και πατέρας της Ιωάννας Καρέλια.

    Η ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές ήρθε και επίσημα κατά την περσινή γενική συνέλευση των μετόχων, όταν η Μίνα και η κόρης της Ιωάννα καταψήφισαν όλα τα θέματα που είχαν τεθεί προς έγκριση, παίρνοντας σαφές αποστάσεις από την υπόλοιπη οικογένεια.

    Η Καρέλιας με μια ματιά

    Η Καρέλιας σήμερα είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και ο πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων της Ελλάδας και, ταυτόχρονα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες καπνοβιομηχανίες του κόσμου.

    Κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 65 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).

    Το 2016 πούλησε 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα, εκ των οποίων το 85% στο εξωτερικό.  Αυτό σημαίνει πως 1 στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα, στον κόσμο έχει παραχθεί από την Καρέλιας.

    Πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 876 εκατομμυρίων ευρώ και εμφάνισε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ. Η έδρα της είναι στην Καλαμάτα και απασχολεί συνολικά 478 άτομα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί «τραντάζεται» ο Καρέλιας; Θα αντέξει η πέμπτη γενιά;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «Δυναστεία» των Καρέλια: Τα πρόσωπα πίσω από τη εταιρεία, οι κόντρες και η αμύθητη περιουσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογένεια Καρέλια: Οι καλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα σε πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ