• Business

    Εθνική Πανγαία: Παγώνει προς ώρας η αναζήτηση κεφαλαίων (ΑΜΚ)

    • NewsRoom


    Παγώνει τουλάχιστον προσωρινά η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της εισηγμένης δεν επιθυμεί να προχωρήσει η εν λόγω αύξηση, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης της συμφωνίας εξαγοράς της εισηγμένης από την Invel, στο πλαίσιο σχετικών κινήσεων που έκανε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια, για την πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της.

    Όπως είναι γνωστό στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς,  έχουν βρεθεί οι όροι κάτω από τους οποίους πραγματοποιήθηκε η σχετική συναλλαγή μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου της Invel Real Estate, για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τάξεως του 66%. Ειδικότερα, αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Invel έλαβε δάνειο από την Εθνική, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Πανγαίας. Μάλιστα έχουν ασκηθεί ποινικές εναντίον στελεχών της εταιρίας. Όμως προς το παρόν  κανένα διοικητικό στέλεχος της Πανγαίας δεν έχει κληθεί να καταθέσει, ούτε έχει γίνει δέκτης ποινικής δίωξης. Πάντως σε κάθε περίπτωση στελέχη της αγορας εκτιμούν ότι όσο είναι το θέμα σε εκκρεμότητα δεν μπορεί να προχωρήσει η εταιρία σε αύξηση κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η συγκεκριμένη πρακτική, γνωστή και ως vector financing, είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για τα περιουσιακά στοιχεία που επιθυμούν να μεταβιβάσουν.

    Συμπληρώνουν δε ότι νομικό ζήτημα θα προέκυπτε μόνο αν το συγκεκριμένο δάνειο περιείχε υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους ή δεν εξυπηρετούνταν από τον επενδυτή, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει.

    Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα φαίνεται να απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε διαφανεί αρχικά, γεγονός που μεταθέτει χρονικά τα επενδυτικά σχέδια της Πανγαίας.

    Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποια απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα εντός του 2017, παρότι ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους επενδυτές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δαπανώντας κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ για την επίτευξη διασποράς στο χαρτοφυλάκιό της.



    ΣΧΟΛΙΑ