• Business

    ΕΥ: Μόνο 60 ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στην 5ετία 2011-2015

    • NewsRoom
    Financial Times


    Παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young από τις 10.660 ΑΞΕ (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις) που καταγράφηκαν στην περιοχή την περίοδο 2011-2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Η πλειοψηφία των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και τη Γερμανία (6). Παράλληλα, οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8).

    Σε αντίθεση με τις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε., τα σημαντικά πλήγματα που δέχθηκαν οι υπόλοιπες επιμέρους περιοχές τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζονται και στις επενδυτικές τους επιδόσεις, με τις συνέπειες να διαχέονται σε όλη την περιοχή.

    Σύμφωνα με τους επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα, οι σημαντικότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κατά την επόμενη τριετία εντοπίζονται στις υποδομές (22%), το real estate και τον τουρισμό (19%) και τη βιομηχανία (18%). Συνολικά, το 32% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτεται να επενδύσει στην περιοχή της Μεσογείου κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το 95% όσων σκέφτονται να επενδύσουν έχουν ήδη παρουσία στην περιοχή, αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία των χωρών της περιοχής να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

    Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Μεσογείου, και κυρίως για τις χώρες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.:

    1. Ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας
    2. Διασφάλιση της ασφάλειας κατοίκων και αγαθών
    3. Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας ζωτική προτεραιότητα, ποσοστό που φθάνει το 60% για τη Μέση Ανατολή και το 50% για τη Βόρεια Αφρική. Συγχρόνως, και παρά τη βελτίωση των δεικτών συμμετοχής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή, το ζήτημα της εκπαίδευσης αναδεικνύεται από την έρευνα ως η δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα.

    Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στο σύνολο της περιοχής της Μεσογείου είναι η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, οι επενδύσεις στις υποδομές, η αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας με την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: “Όπως ήταν φυσικό, δεδομένης της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, οι επτά μεσογειακές χώρες-μέλη της Ε.Ε. απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων που κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από άλλες πρόσφατες έρευνες της ΕΥ, η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά ελάχιστο μερίδιο των επενδύσεων αυτών. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, σε μεγάλο βαθμό ισχύουν και για τη χώρα μας: για να καταλάβει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο χάρτη των επενδύσεων, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, βελτίωση των υποδομών, στροφή προς τις νέες τεχνολογίες, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης και, προπάντων, σταθερό, αλλά και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο”.



    ΣΧΟΛΙΑ