• Business

    UBS: Δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για να βγει κανείς από τα risk assets

    • NewsRoom


    O  S&P 500, που θεωρείται δείκτης-βαρόμετρο για τις διεθνείς αγορές, σημείωσε το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι το οποίο έχει καταφέρει μόνο πέντε φορές από το 1928, σύμφωνα με νέο note της UBS, τονίζοντας ότι το τρέχον ράλι είναι το τρίτο πιο ισχυρό στην ιστορία του.

    Παρά του ότι η δυναμική του ράλι δημιουργεί υποψίες στους επενδυτές ότι η διόρθωση έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, η UBS εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για να βγει κανείς από τα risk assets, καθώς υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και το ράλι δεν θα σταματήσει εδώ.

    Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι οι μετοχές δεν είναι πλέον φθηνές – το σημερινό παγκόσμιο p/e είναι στο 17,8 και κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18 – αλλά οι αποτιμήσεις υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κέρδη. Ιστορικά, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country σημείωσε κέρδη  6% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, όταν οι αποτιμήσεις σε όρους p/e άγγιξα το 18-23, έναντι συνολικού μέσου όρου της τάξης του 5%.

    Η αύξηση της κερδοφορίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά, σημειώνει χαρακτηριστικά. Η κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500, για παράδειγμα, αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, στην πρώτη τριμηνιαία διψήφια άνοδο από το 2011. Η UBS αναμένει ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στις  ΗΠΑ και την Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 10%-15% αυτή την χρονιά.

    Οι κεντρικές τράπεζες παράλληλα απομακρύνονται από την χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά κλιμακωτά. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα αποτρέψουν τα  περαιτέρω κέρδη από τις μετοχές. Από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015, οι παγκόσμιες μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 29%.

    Καταλήγοντας, η UBS επισημαίνει ότι  οι μετοχές διεθνώς αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τις αποδόσεις να αγγίζουν το  2%-4% κατά τους επόμενους έξι μήνες. Για αυτόν το λόγο, όπως τονίζει, παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Παπακώστας: Ο νέος γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επέστρεψε στο εργοστάσιο των Πλαστικών Κρήτης ο Μ. Λεμπιδάκης-Τι είπε στους εργαζομένους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ρόλος της 16χρονης στην απαγωγή Λεμπιδάκη – Την έμπλεξε ο πατέρας της



    ΣΧΟΛΙΑ