• Business

    XA: Θα κρατήσει το «πάρτι» του τελευταίου μήνα; – Τι ζητούν οι τραπεζίτες

    τράπεζες


    Το «πάρτι» του τελευταίου μήνα στο ΧΑ θέλουν να διατηρήσουν οι τραπεζίτες. Μετά από μεγάλη περίοδο απραξίας, τα προεόρτια της αξιολόγησης έφεραν σημαντικά κέρδη: η Alpha Bank έχει σε ένα μήνα άνοδο κατά 23,2%, η Εθνική 24,2%, η Πειραιώς 31% και η Eurobank έφθασε το 48,7%.

    Καθόλου ευκαταφρόνητα κέρδη αν συνυπολογίσει κανείς ότι εξαιτίας της εκκρεμούσας αξιολόγησης, ο κλάδος δεν προσέλκυε συναλλακτικό ενδιαφέρον με τις πτωτικές τάσεις να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.

    Θα κρατήσει το πάρτι;

    Κανείς δεν γνωρίζει, αν και εκτιμάται ότι όσο θα κλείνουν οι «ουρές» της αξιολόγησης και ομαλοποιείται το κλίμα, θα βελτιώνονται και οι αποτιμήσεις.

    Σε αυτή τη φάση, η αντίδραση είναι ενστικτώδης καθώς διαφαίνεται η άρση του κλίματος αβεβαιότητας. Για να συντηρηθεί η άνοδος θέλει «καύσιμα», λέει στο mononews τραπεζίτης.

    Και αυτό το καύσιμο είναι το QE, το οποίο είναι και ουσιαστικό βήμα προόδου αφού θα φέρει την ουσιαστική μείωση των επιτοκίων των ομολόγων, θα καταστήσει ευκολότερη τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά μέσω της σύναψης φθηνότερων repos και θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησής τους από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος και του ELA.

    Οι τραπεζίτες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ΕΚΤ και προσδοκούν συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

    Επισημαίνουν δε, ότι μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα για τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να παραμείνουν αρκετά υψηλότερα από αυτές της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης.

    Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι πάντως ότι αίρεται η αβεβαιότητα και δημιουργούνται οι συνθήκες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα και να δρομολογηθεί η προοπτική άρσης των capital controls.

    Αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης αποτελεί βάση για την προσέλκυση επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί από τις αναγκαίες κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης.

    Καταλύτης για την χρηματιστηριακή απόδοση θα προκύψει από τον «θησαυρό» των κόκκινων δανείων, κάτι που αναμένουν εδώ και καιρό οι επενδυτές.

    Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και για τις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων, καθώς το πλαίσιο διαχείρισης θα έχει ολοκληρωθεί.

    Από την άλλη πλευρά,όμως, η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από αρνητικά μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των δανείων να γίνεται ακόμη πιο δυσχερής ακόμη και αν γίνει ρύθμιση.

    Βασικός παράγοντας που υπονομεύει τις αναδιαρθρώσεις είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η ύφεση, τονίζουν οι τραπεζίτες.

    Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τα κόκκινα δάνεια ως κρυμμένο θησαυρό του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και η αποτελεσματική αναδιάρθρωσή του αναμένεται να «απελευθερώσει» αποδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ