• Business

    Τράπεζες: Λιγότερες ρυθμίσεις-περισσότεροι πλειστηριασμοί. Το στοίχημα για τη βελτίωση των επιδόσεων

    πλειστηριασμοί


    Λιγότερες ρυθμίσεις -περισσότεροι πλειστηριασμοί.

    Αυτήν την  πολιτική θα ακολουθήσουν το 2018 οι τράπεζες για να πιάσουν τον στόχο μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους.

    Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr: Οι ρυθμίσεις των δανείων σε καθυστέρηση θα εξακολουθήσουν να έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή στο μείγμα εργαλείων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, ωστόσο το 2018 θα είναι περιορισμένες σε ποσοστό 10% με 15%, αντίθετα θα αυξηθεί η συμμετοχή των πλειστηριασμών.

    Μάλιστα εκτιμάται ότι το 2018 το 15% με 18% της μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα προέλθει μέσα από προγράμματα πλειστηριασμών.

    Ακόμα  θα εντατικοποιηθούν οι  πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων  και θα συνεχιστούν οι διαγραφές.

    «Το 2018 δεν αλλάζουν οι ποσοτικοί στόχοι, αλλά  το μείγμα ενεργειών μέσω των οποίων θα επιτευχθούν» λέει στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, και συνεχίζει:

    Η τρόικα επιμένει πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι μόνο έτσι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αντιληφθούν ότι θα χάσουν τα ακίνητα τους. Και ο δεύτερος ότι  θα πρέπει να κινηθεί η αγορά  για να δούμε σε ποια επίπεδα διαμορφώνονται οι  τιμές των ακινήτων.

    Ο ίδιος τραπεζίτης παραδέχεται πως σήμερα εκτός από τους «στρατηγικά κακοπληρωτές» που δεν ιδρώνει το αφτί τους, υπάρχει και μία σημαντική μερίδα πολιτών που όντως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, ωστόσο δεν επιδιώκουν να προχωρήσουν σε κανενός είδους ρύθμιση. Ακόμα και αν πρόκειται να πληρώνουν δόση 50 ευρώ το μήνα.

    Φέρνει μάλιστα και δύο παραδείγματα «στρατηγικά κακοπληρωτών», ο πρώτος που αν και είναι υπάλληλος τράπεζας έχει να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο του πάνω από 2 χρόνια, επειδή «δεν θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής».

    Ο δεύτερος με σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό και με δάνειο 4 εκατ ευρώ επίσης δεν πληρώνει και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε ανακοπή των  διαταγών πληρωμής για πλειστηριασμό. Μάλιστα το σπίτι του στο νοικιάζει αντί 4.000 ευρώ το μήνα και  στην τράπεζα δεν δίνει ευρώ.

    Σημειώνουμε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στο τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 83,3δις ευρώ. Τον Ιούνιο του 2016 τα ΜΕΑ ήταν 106,9δις ευρώ και φέτος τον Ιούνιο είχαν περιοριστεί στα 101,9δις ευρώ (έναντι στόχου 103,4δις ευρώ). Ομοίως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στο τέλος του 2018 θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στα 53δις ευρώ (τον Ιούνιο του 2016 ήταν 78,3δις ευρώ) και φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν  στα 72,8δις ευρώ, υψηλότερα από το στόχο μείωσης που ήταν τα 72,4δις ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια δάνεια και ποιοι επιχειρηματίες τρομάζουν τις τράπεζες. Το μεγάλο πρόβλημα της MIG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Ποιος ορίζει τα νέα αφεντικά της AVIS και ποιος έχει το προβάδισμα για την CYTA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνικό. Γιατί μέσα σε 24 ώρες ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ