• Business

    Στα «άδυτα» της Pillarstone: Τα πρόσωπα πίσω από την εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων δανείων»


    Στα χέρια του Ηλία Σακέλλη και των συνεργατών του, δηλαδή εξειδικευμένων μάνατζερς με γνώση της αγοράς, περνά η τύχη μεγάλων επιχειρήσεων καθώς η Pillarstone έλαβε την επίσημη άδεια λειτουργίας και αναλαμβάνει τις υποθέσεις εταιρειών όπως η Φαμάρ αλλά και άλλες επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας και του εμπορίου.

    Η μεταβίβαση των υποθέσεων γίνεται ανά περίπτωση καθώς για παράδειγμα, για την Καλογήρου οι εξελίξεις πρόλαβαν την Pillarstone λόγω της καθυστέρησης στη λήψη της άδειας ενώ για Νηρέα και Σελόντα αποφασίστηκε άλλο μοντέλο αναδιάρθρωσης.

    Ο Ηλίας Σακέλλης από τον ρόλο του Partner είναι υπεύθυνος για τη δόμηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της πλατφόρμας της Pillarstone στην Ελλάδα, καθώς και για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Pillarstone σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους κλάδους της ναυτιλίας και των φυσικών πόρων ενώ ο Georg Stratenwerth έχει αναλάβει καθήκοντα Μη Εκτελεστικού Συμβούλου της ελληνικής πλατφόρμας της Pillarstone, και είναι υπεύθυνος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και για την εποπτεία των δραστηριοτήτων της Pillarstone στην Ελλάδα.

    Ο Ηλίας Σακέλλης και ο Georg Stratenwerth έφεραν σημαντική εμπειρία στην Ευρωπαϊκή ομάδα της Pillarstone. Συγκεκριμένα, ο κ. Σακέλλης εργαζόταν μέχρι πρόσφατα ως Managing Director στην Quantum Pacific, ως επικεφαλής του Business Development, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του ομίλου στους τομείς των ναυτιλιακών, υπεράκτιων γεωτρήσεων, και φυσικών πόρων.

    Πριν από την Quantum Pacific, ο κ. Σακέλλης εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Goldman Sachs, όπου ασχολούταν κυρίως με χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις. Ο κ. Stratenwerth ήταν Partner στην Advent International, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων και της συμβουλευτικής. Πριν από την ένταξη του στην Advent to 2003, ήταν partner στον όμιλο ιδιωτικού κεφαλαίου της JP Morgan Chase, την JP Morgan Partners.

    Mε αιχμή του δόρατος την Pillarstone, Alpha Bank και Eurobank προχωρούν σε τολμηρές κινήσεις για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

    «Συνέταιρος» των τραπεζών είναι το αμερικανικό fund KKR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone ενώ στην μετοχική σύνθεση περιλαμβάνεται η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η γνωστή EBRD.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μεταφερθεί η διαχείριση μεγάλων εταιρειών του εμπορίου, του κλάδου τροφίμων και της μεταλλουργίας, όπως και τουριστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές και «αυτοκινητάδες».

    Την πρώτη τετράδα πλην της Φαμάρ, συμπληρώνουν η πτηνοτροφική μονάδα «Χρυσά Αυγά», μία επιχείρηση ξυλείας αλλά και μία εταιρεία από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Ο σχεδιασμός της Alpha Bank και της Eurobank προβλέπει την μεταφορά στην κοινή πλατφόρμα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων αυτών και παράλληλα την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και την ενίσχυση του μάνατζμεντ όπου χρειάζεται.

    Οι δύο τράπεζες θα κρατήσουν τα δάνεια στους ισολογισμούς τους και θα έχουν το όφελος από την απόδοση της διαχείρισης.

    Με την κίνηση αυτή, στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες στην πορεία, ήδη γίνονται συζητήσεις με την Πειραιώς και την Εθνική, υλοποιείται ένας κεντρικός στόχος της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτός της διαχείρισης με την αξιοποίηση τεχνογνωσίας και εργαλείων χρηματοδότησης που μόνο ένας τρίτος πάροχος, εκτός των τραπεζών, μπορεί να δώσει.

    Η σύνθεση των δανείων που θα περιλάβει το χαρτοφυλάκιο θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και θα είναι προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

    Η συμμετοχή τoυ εξειδικευμένου KKR διασφαλίζει ότι εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, το νέο σχήμα θα μπορεί να παράσχει νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, με στόχο την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την επιστροφή τους στην αγορά.

    Το KKR λαμβάνει μέρος στο σχήμα μέσω της Pillarstone, της πλατφόρμας που δημιούργησε το 2015, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO και σκοπό να συνεταιρισθεί με ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δημιουργία αξίας από τη διαχείριση των «ανοιγμάτων» τους σε μη κύρια και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους. Ήδη ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων υλοποιείται στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και την Instesa Sanpaolo.

    Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με απόφαση της ΤτΕ, η Pillarstone μπαίνει στο «χορό» των κόκκινων δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ