• Business

    S&P: Παραμένει μεγάλο το ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    s&p


    Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου του οίκου αξιολόγησης S&P παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA).

    «Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερους οικονομικούς κινδύνους απ’ ό,τι οι περισσότεροι τραπεζικοί κλάδοι παγκοσμίως. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν μέτριες, κατά την άποψη μας, με μόνο μετριοπαθή ανάπτυξη από το 2017», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος θεωρεί πως η ταχύτητα και το εύρος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την πολιτική σταθερότητα.

    Ταυτόχρονα η S&P σημειώνει πως οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι επίσης υψηλοί λόγω της μη ισορροπημένης χρηματοδοτικής θέσης και των πολύ χαμηλών προοπτικών στην κερδοφορία. «Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έχουν υποφέρει από μεγάλες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στην κεφαλαιαγορά».

    Η S&P χρησιμοποιεί ένα σύστημα από το 1 μέχρι το 10 (με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο). Μαζί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου (κατηγορία ’10’) βρίσκονται χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λευκορωσία. Στην κατηγορία ‘9’ συναντάμε την Αργεντινή, την Κύπρος και τον Λίβανο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Financial Times: Ο Τσίπρας έκανε πίσω στη συμφωνία τον Μάρτιο γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντός των επόμενων ημερών η αντικατάσταση της Ελένης Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πιέρ Μοσκοβισί: Χρειάζεται ρεαλιστικός στόχος αν θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα σε ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ