• Business

    Κόκκινα δάνεια: Ανοίγει ο δρόμος για ριζική αναδιάρθρωση. Όλες οι λεπτομέρειες

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Ανοίγει ο δρόμος για πιο ριζικές αποφάσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων μόλις ψηφιστεί η διάταξη για τη νομική ασυλία, την οποία η κυβέρνηση καθυστερούσε προκειμένου να κρατά σε έλεγχο τους τραπεζίτες.

    Υπό την πίεση των θεσμών και στο βωμό της αξιολόγησης, η διάταξη που προωθείται διασφαλίζει τουλάχιστον ότι ανώτατοι δικαστικοί θα είναι αυτοί που αποφασίζουν αν είναι σκόπιμο να ασκηθεί δίωξη.

    Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, τα τραπεζικά στελέχη δεν έχουν ποινική και αστική ευθύνη για ενέργειες σχετικές με αναδιαρθρώσεις δανείων εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με το νόμο και τις διαδικασίες που προβλέπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των τραπεζών εφόσον σωρευτικά συντρέχουν οι προϋποθέσεις:

    1. οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης, με το οποίο αποβλέπουν στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης,
    2. κατά την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής των δανείων, οφειλών ή χρεών δεν παραβιάζονται οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση οφειλών σε καθυστέρηση και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται στην εγκεκριμένη πολιτική αναδιαρθρώσεων των τραπεζών
    3. υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων προκειμένου για ειδικούς εκκαθαριστές,
    4. δεν οδηγούν σε χειροτέρευση της πραγματικής οικονομικής θέσης του νομικού προσώπου του δανειστή, από αυτή στην οποία θα επερχόταν, αν ο οφειλέτης, η οφειλή του οποίου αναδιαρθρώνεται ή διαγράφεται, ετίθετο άμεσα σε εκκαθάριση ή ρευστοποίηση του ενεργητικού του σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του.

    Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν και για την αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών από διμερείς συμφωνίες μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και οφειλέτη, που αποβλέπουν στην εφαρμογή της εσωτερικής εγκεκριμένης πολιτικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε επιχειρήσεων είτε ιδιωτών στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

    Για πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης παραγράφου ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση τριμελούς Επιτροπής που αποτελείται από έναν Αρεοπαγίτη και δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, συντάσσει ειδική και εμπεριστατωμένη γνώμη, την οποία υποχρεούται να υποβάλλει στην Επιτροπή. Για τους λειτουργούς του Δημοσίου, τη δίωξη μπορεί να ζητήσει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

    Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται μόνο σε πράξεις ή παραλείψεις σχετικές με αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων, οφειλών και χρεών που τελούνται μετά τη δημοσίευση του νόμου.

    Το νομοσχέδιο προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η οποία ως τώρα θεωρούνταν «βαριά» αφού στην ουσία ακολουθούνταν μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της αδειοδότησης τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή καταργείται η τριμελής Επιτροπή που γνωμοδοτούσε για την παροχή αδείας. Ρητώς προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι οι εταιρείες διαχείρισης οφείλουν να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο νομοσχέδιο στις εταιρείες διαχείρισης δανείων κατ΄εφαρμογή των επιταγών του επικαιροποιημένου μνημονίου: κυρίως διευρύνεται ο σκοπός τους με σημαντική τροποποίηση τη δυνατότητα οι εταιρείες αυτές να αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με τα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει, χωρίς πάντως να έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν οι ίδιες την κυριότητα των ακινήτων.

    Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας τους με ειδική προσθήκη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι e-πλειστηριασμοί θα γίνονται Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή με διαδικασία και χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται επακριβώς. Θα πρόκειται για ανοικτού τύπου πλειοδοτικούς πλειστηριασμούς που θα γίνονται από συμβολαιογράφο, πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για το μεταβατικό στάδιο, ότι εφαρμόζεται όταν η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση γίνεται μετά την έναρξη της ισχύος ενώ αν κατά την έναρξη ισχύος έχει γίνει η προδικασία του πλειστηριασμού και έχει οριστεί ημερομηνία, ο επισπεύδων μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

    Σειρά διατάξεων επιχειρεί την απλοποίηση των διαδικασιών του πτωχευτικού δικαίου για να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ευχέρεια σε μικρές επιχειρήσεις με πτωχευτική περιουσία κάτω από 100 χιλ. ευρώ και μάλιστα στο ειδικό κεφάλαιο που τροποποιείται προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για την υπαγωγή στις διατάξεις θα πρέπει να πληρούνται δύο από τα τα τρία κριτήρια: ενεργητικό ως 150 χιλ. ευρώ, καθαρός τζίρος ως 200 χιλ. ευρώ και απασχολούμενοι ως πέντε άτομα.

    Ο στόχος των ειδικών ρυθμίσεων είναι η γρηγορότερη και απλούστερη διαδικασία για τις περιπτώσεις αυτές των επιχειρήσεων που πράγματι έχουν μικρό μέγεθος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: e-πλειστηριασμοί: 3 φορές την εβδομάδα πρωί και απόγευμα. Τι λέει το ΝΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Όλες οι νέες αλλαγές με το πολυνομοσχέδιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Tρόμος: Στα 5 δισ ευρώ τα μέτρα του εφαρμοστικού. Μας έλεγαν ότι ήταν 3,6 δισ



    ΣΧΟΛΙΑ