• Business

    Κύκλοι Attica Bank: Με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών κόκκινα δάνεια 1,3 δισ. σε fund

    • NewsRoom
    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Κύκλοι της Attica Bank επισημαίνουν ότι με την σύμφωνη γνώμη όλων των εποπτικών αρχών έκλεισε η συμφωνία της τράπεζας με στρατηγικό επενδυτή για την περαιτέρω κεφαλαιακή της κάλυψη και τιτλοποίηση των καταγγελμένων NPLs.

    Τα κόκκινα δάνεια τα οποία ως γνωστόν αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή στους ισολογισμούς των τραπεζών, απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και ριζικές λύσεις προκειμένου και οι τράπεζες να απεγκλωβιστούν από το χρόνιο αυτό πρόβλημα και ταυτόχρονα οι δανειολήπτες να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα και στο μέλλον στις νέες ρυθμίσεις που θα τους προταθούν.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε περιορισμένο αριθμό blogs και ημερήσιου τύπου σχετικά με τις κινήσεις της Attica Bank στον τομέα αυτό, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι όλες οι σχετικές κινήσεις και συμφωνίες της Attica Bank αναφορικά με τη συμφωνία της με στρατηγικό επενδυτή για περαιτέρω κεφαλαιακή της κάλυψη και τιτλοποίηση των καταγγελμένων NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων), ήταν σε συνεχή γνώση και σύμφωνη γνώμη όλων των εποπτικών αρχών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χωρίς τις συγκεκριμένες συμφωνίες και τα αντίστοιχα οφέλη, η Attica Bank δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στο μέλλον, με όλες τις δυσμενέστατες σε παρόμοιες περιπτώσεις συνέπειες, καταστροφικές για τους μετόχους της.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ο στρατηγικός επενδυτής αποδέχθηκε, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διατρέχουν η χώρα και ο τραπεζικός τομέας, να καταθέσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και μάλιστα χωρίς να αποκτήσει σε αντάλλαγμα μετοχές της. Παράλληλα δέχθηκε να αναλάβει τη διαχείριση όλων των καταγγελμένων δανείων της Τράπεζας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία υποσχέθηκε την κατά προτεραιότητα είσπραξη των 525 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, όχι του 8% που λανθασμένα αναφέρθηκε από μερίδα του τύπου, αλλά του 45%, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα διεθνώς ποσοστά εισπραξιμότητας σε παρόμοιες τιτλοποιήσεις.

    Τονίζεται επίσης ότι στα καταγγελμένα αυτά δάνεια δεν περιλαμβάνονται δάνεια πρώτης κατοικίας και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Το σύνολο των 1,3 δισ. ευρώ μεταφέρεται από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στον επενδυτή και η Τράπεζα εξυγιαίνει αντιστοίχως τον ισολογισμό της.

    Επιπλέον η Τράπεζα διατηρεί το 20% της εταιρείας Διαχείρισης του επενδυτή, προσδοκούσα πρόσθετα κέρδη από τη συμμετοχή της αυτή.

    Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό η Attica Bank όχι μόνο εξυγιαίνεται και επιβιώνει, αλλά με αυξημένο δείκτη φερεγγυότητας, από 14% σε 17%, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και απαλλαγμένη από τις επισφάλειες των εκχωρουμένων NPLs, μπορεί απρόσκοπτα να αναπτύξει τις πάσης φύσεως δραστηριότητές της προς όφελος των μετόχων της, των καταθετών της, του προσωπικού της που εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας του, των πελατών της και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη Bloomberg: Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος που εξετάζουν οι δανειστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βέλγικος Τύπος: «Μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης η ελληνική οικονομία»



    ΣΧΟΛΙΑ