• Business

    Eθνική Τράπεζα: Eπιστροφή στην αγορά ομολόγων

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων δύο χρόνια μετά την τελευταία φορά εξετάζει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως δήλωσε αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας, η Εθνική σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές, με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων στο δ’ τρίμηνο του 2017.

    «Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει μια έκδοση καλυμμένου ομολόγου, ως ένα πρώτο βήμα ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές, πιθανότητα στο δ΄τρίμηνο του 2017», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας στο Bloomberg. Όπως τονίζει, το timing θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά.

    Oι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για εκδόσεις ομολόγων, με στόχο να ενισχύσουν τη ρευστότητα και κεφάλαια και κυρίως να δώσουν ένα μήνυμα κανονικότητας. Ανάλογα με το κλίμα τόσο εντός Ελλάδας όσο και διεθνώς, ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων για ποσά συνολικά ως 2 δισ. ευρώ.

    Η Εθνική προετοιμάζεται για έκδοση της τάξης των 500 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες και ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές. Ο CEO της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει επισημάνει ότι έπρεπε να προηγηθεί μια επιτυχής κίνηση του Δημοσίου ώστε να ακολουθήσει ο τραπεζικός κλάδος.

    Τα ποσά που επιδιώξουν να αντλήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται από 300 ως 500 εκατ. ευρώ εκάστη. Επαφές με διεθνείς επενδυτές πραγματοποιούν και η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Αlpha Βank, η οποία πήρε την έγκριση από τους μετόχους της να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, όταν και όποτε η διοίκηση κρίνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

    Οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), δηλαδή ομόλογα που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων και με αυτές θα επιδιώξουν να αντλήσουν ρευστότητα προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

    Ανάλογη κίνηση είχε γίνει από τις τράπεζες το 2014 με την τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις μέσω των οποίων άντλησαν τότε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες το 2014 ήταν η πρώτη από το 2009 όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση που οδήγησε στον εκτροχιασμό της χώρας και της οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η απορρόφηση των θυγατρικών οδήγησε σε έκρηξη κερδών το πρώτο εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε πτωτική τροχιά τα επιτόκια στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός που δολοφόνησε την οικονομία. Διαβάστε πώς



    ΣΧΟΛΙΑ