• Business

    Ελληνικές Τράπεζες: Θετικές επιδόσεις στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων το 2016

    bank


    Καλύτερα από τους στόχους κινήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων στο τέλος του 2016, τόσο σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες δανείων, με την εξαίρεση μια οριακή απόκλιση στα στεγαστικά δάνεια.

    Για τις τράπεζες, ο κίνδυνος βρίσκεται στην ανακοπή της θετικής πορείας που καταγράφεται στους πρώτους μήνες του 2017 εξαιτίας της αβεβαιότητας, η οποία εάν διατηρηθεί περαιτέρω μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα, η έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους του τελευταίου τριμήνου του 2016 που δημοσιεύτηκαν χθες, δείχνουν ότι οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει τόσο για τη μείωση των ΝPEs όσο και των NPLs. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, τα NPEs αγγίζουν τα 104,8 δισεκ. ευρώ ή 1 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο.

    Σε παρόμοια πορεία, τα NPLs έφτασαν τα 75,9 δισεκ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισεκ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Οι επιδόσεις αναφορικά με τους δύο δείκτες παρακολούθησης (δείκτες NPEs και NPLs) ξεπέρασαν τους στόχους, με το δείκτη NPEs να βρίσκεται στο 50% συγκριτικά με το στόχο του 50,5% και το δείκτη NPLs στο 36,2% συγκριτικά με το στόχο του 36,4%.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, για τα περισσότερα μεγέθη (στόχοι και δείκτες παρακολούθησης) οι επιδόσεις ήταν βελτιωμένες σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό), με μόνη εξαίρεση την οριακή απόκλιση που παρατηρείται στο ύψος των ΜΕΑ για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι εισπράξεις από NPEs προς το υπόλοιπο των NPEs ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί (0,8% συγκριτικά με 0,6%). Οι υψηλότερες επιδόσεις σχετίζονται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και με την πώληση ενός δανείου.

    Ως προς τις επιδόσεις για τους υπόλοιπους στόχους, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2016, οι τράπεζες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε αντιστοιχία με τους στόχους που είχαν θέσει για την περίοδο, καθώς είτε τους πέτυχαν είτε τους ξεπέρασαν.

    Παρά τη μείωση, ο δείκτης NPEs παραμένει υψηλός σε όλα τα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, ο δείκτης άγγιζε το 41,5% για το στεγαστικό, το 54,0% για το καταναλωτικό και το 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης NPEs: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (58,9%). Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΝPEs: 26,7%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΝPEs: 33%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξη ξανά η κυβέρνηση για επιστροφή των θεσμών – Ποια η συμβιβαστική λύση που προτείνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δώρο Πάσχα 2017: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς να το υπολογίσετε



    ΣΧΟΛΙΑ