• Business

    Δημόσιο-Τράπεζες: 1-0! Και τα «κόκκινα» δάνεια ανεβαίνουν…


    Νέες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και στο δεύτερο τρίμηνο αφού το μπαράζ κατασχέσεων από πλευράς του Δημοσίου αναγκάζει τους δανειολήπτες να αφήσουν πίσω την αποπληρωμή των δανείων και να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις.

    Εκτιμάται ότι στο περίπου 1,5 δισ. ευρώ νέων καθυστερήσεων του πρώτου τριμήνου, προστέθηκε ακόμη 1 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, εξέλιξη που ανησυχεί τους τραπεζίτες που βλέπουν επιδείνωση μεγεθών και απομάκρυνση από τους στόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 73,7% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 77,9%, για τα επιχειρηματικά στο 73,4%, ενώ για τα καταναλωτικά τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου στο 83%.

    Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε 12 μήνες και ενώ στο τέλος του 2015 αποτελούσαν το 28,7% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2016, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 52,3%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά καθώς το ποσοστό των δανείων που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών (σ.σ. εξαιρουμένων όσων έχουν καταγγελθεί) αγγίζει το 58%, ενώ στα επιχειρηματικά είναι οριακά μικρότερο του 52% και στα καταναλωτικά κινείται κοντά στο 34%.

    Με δεδομένο ότι περίπου 9 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας μέσω του νόμου Κατσέλη ή του νόμου Δένδια, το εγχείρημα αποτελεσματικών ρυθμίσεων από πλευράς τραπεζών δυσκολεύει.

    Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που θα προσφέρουν και διαγραφή μέρους της οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης σταθεί συνεπής στην εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δανείου τίθενται στη διάθεση των δανειοληπτών και ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, τα νέα προγράμματα θα λειτουργούν με τη δομή του διαχωρισμού της οφειλής (split balance), με τη διαφορά ότι θα γνωστοποιείται εξαρχής στους δανειολήπτες ότι θα διαγραφεί το μέρος του δανείου που «παγώνει», εφόσον εξοφληθεί το υπόλοιπο.

    Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα προσφέρονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις με διαγραφή μέρους της οφειλής τους, εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό δόσεων το υπόλοιπο.

    Οι ρυθμίσεις για να είναι αποτελεσματικές χρειάζονται τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνουν οι τραπεζίτες που εκτιμούν ότι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ασκήσει πίεση και στο μεγάλο κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: UBS: Οι καταλύτες που θα σπρώξουν τις ελληνικές μετοχές ακόμη υψηλότερα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Επιδιώκουμε την μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% την επόμενη τριετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση-φωτιά από Goldman Sachs: Έτσι θα έρθει το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ