• Business

    Χρ. Μεγάλου: Έτσι θα μειώσει άμεσα η Πειραιώς τα κόκκινα δάνεια κατά 4 δισ.

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 4 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ανάσχεση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια, επιλογή για χρηματοδότηση υγιών και εξωστρεφών κλάδων, ανάκτηση καταθέσεων περιλαμβάνονται στους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για το επόμενο εξάμηνο, όπως τους περιέγραψε στα στελέχη της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. Επιδίωξη της Πειραιώς είναι να επιτύχει απόδοση ενεργητικού πάνω από 1%, που σημαίνει κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

    Κατά την πρώτη διευρυμένη συνάντηση με τα στελέχη της τράπεζας στην οποία συμμετείχαν 350 στελέχη και συγκεκριμένα, με βαθμό από Γενικό Διευθυντή και πάνω, οι σύμβουλοι διοίκησης, οι περιφερειακοί διευθυντές και οι επικεφαλής των θυγατρικών, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου Agenda 2020, το οποίο είναι συνοπτικό, αλλά απόλυτα τεκμηριωμένο και η αποτελεσματική υλοποίησή του θα καταστήσει, όπως είπε, την Τράπεζα Πειραιώς ικανή να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση, να στηρίξει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

    Μεσοπρόθεσμα, η τράπεζα θα επιδιώξει τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, σε μονοψήφιο ποσοστό, με το 15% να είναι ο πρώτος στόχος. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε ποσοστό κάτω του 30% από το 55% σήμερα.

    Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η τράπεζα είναι εύρωστη κεφαλαιακά και πρέπει να διατηρήσει την ισχύ της, όπως και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση του ELA, αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα, να αναδειχθεί σε τράπεζα με κύρος και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία και ως σοβαρή επενδυτική επιλογή, με στιβαρά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτική.

    Για το επόμενο εξάμηνο και ως το τέλος του έτους, στόχος της Πειραιώς είναι να ανακτήσει τις καταθέσεις που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα και μεταφέρθηκαν είτε σε θυρίδες, είτε στα στρώματα, είτε σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Εντατική θα είναι η πορεία στην αντιμετώπιση των NPLs με στόχο για το τέλος του έτους τη μείωση κατά περίπου 4 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το σημερινό υπόλοιπο, με ρυθμίσεις, εισπράξεις, αλλά και διαγραφές.

    Στο corporate banking η ανάσχεση της δημιουργίας νέων NPLs είναι από τις βασικές προτεραιότητες, όπως και η επιλογή συγκεκριμένων υγιών, δυναμικών, εξωστρεφών κλάδων και επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ