• Business

    Attica Bank: Στα 617,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαιο το πρώτο εξάμηνο του 2017

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Με ζημίες της τάξης 13,6 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο 2017 για την Attica Bank έναντι ζημίας 8,8 εκατ ευρώ της συγκριτικής περιόδου. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 617,9 εκατ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωση της διοίκησης επισημαίνεται ότι η Attica Bank το πρώτο εξάμηνο 2017 κατόρθωσε να θωρακίσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέσω της τιτλοποίηοης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,33 δισ ευρώ. Από την παραπάνω συναλλαγή η τράπεζα πραγματοποίησε κέρδη 70 εκατ. ευρώ καλύπτοντας πλήρως το ποσό που υπολειπόταν για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης κεφαλαιακών αναγκών του 2015. Ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά το μη εξυπηρετούμενο άνοιγμά της και βελτίωσε τους αντίστοιχους δείκτες της. 

    Να σημειωθεί ότι το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.
    Στο εξάμηνο διενεργήθηκαν προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις , 22,7 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι διαμορφώνοντας το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1,23 δισ ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30,8% του συνολικού υπολοίπου των δανείων.

    Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 1,82 δισ. ευρώ περίπου, μειωμένες κατά 4,1% σε σχέση με την 31/12/2016 εμφανίζοντας σταθεροποίηση της τάσης μείωσης, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.
    Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων παρέμειναν σταθερές και ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 2,758 δισ. ευρώ την 30/6/2017, έναντι 2,840 δισ. ευρώ στην συγκρίσιμη περίοδο του 2016.

    Όπως αναφέρει η Διοίκηση της Attica Bank «η τράπεζα ακολούθησε το στρατηγικό σχεδιασμό της συνεχίζοντας τις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές που άρχισαν να εφαρμόζονται εντός του 2016. 

    Σε σχέση δε με τις συστάσεις που είχαν επισημανθεί για την τράπεζα μετά από τον έλεγχο της ΤτΕ/SSM, αυτές έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 89% και αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους με το πέρας του τρίτου τριμήνου του 2017.

    Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο δείκτης Κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 14,3%. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δείκτης CET 1 (pro-forma) αγγίζει τα επίπεδα του 15%.

    Ο Όμιλος της Attica Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή του, την ολοκλήρωση των διαθρωτικών ενεργειών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης, θα ανταποκριθεί άμεσα και με συνέπεια στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογραμμίζει η διοίκηση της τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες: Το ΔΝΤ έκανε «πίσω» στην απόφαση για το AQR

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Βρήκαμε τη «χρυσή τομή» με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες-Επιφυλάξεις για τα «κόκκινα δάνεια»

     



    ΣΧΟΛΙΑ