• Business

    Οι τράπεζες ανοίγουν τα χαρτιά τους – Στην Βουλή την Τρίτη για όλα τα κρίσιμα θέματα

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Τις θέσεις της για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» οφειλών, και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα παρουσιάσει σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στις Επιτροπές της Βουλής που συζητούν τα θέματα του πολυνομοσχεδίου.

    Συγκεκριμένα η ΕΕΤ έχει κληθεί να καταθέσει τις παρατηρήσεις της σήμερα στις 10 το πρωί.
    Σημειώνουμε ότι η διάταξη για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, όπως και των στελεχών του δημοσίου είναι κομβικής σημασίας για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων δανείων.

    Ειδικότερα με τη διάταξη, δεν παρέχεται ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και του δημοσίου, αλλά τους δίδεται προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών. Οι ενέργειες των στελεχών θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να είναι σύμφωνες με τους κανόνες ώστε να μην ζημιώνεται ο φορέας που εκπροσωπούν τα στελέχη. Αν ωστόσο προκύψει ζημία, τότε σύμφωνα με τη διάταξη μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον των στελεχών του δημοσίου ύστερα από σχετικό αίτημα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Και στην περίπτωση των τραπεζικών στελεχών ανάλογη αρμοδιότητα θα έχει τριμελής επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν ένας αρεοπαγίτης και δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τους εμπεριστατωμένη γνώμη Επιθεωρητών της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το θέμα της νομικής προστασίας μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή, θα απομακρύνει το φόβο του εισαγγελέα και θα «λύσει» τα χέρια των τραπεζικών στελεχών ώστε να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων κυρίως επιχειρηματικών δανείων.

    Σε ότι αφορά τώρα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ετοιμάζεται η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να διενεργούνται τρεις φορές τη βδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τις 2μμ ή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6μμ. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

    Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται οι νέοι κανόνες διεξαγωγής των πλειστηριασμών σε χρόνο εξπρές καθώς θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες από την κατάσχεση να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και το ακίνητο να αποδίδεται στον υπερθεματιστή εντός 12 ημερών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΠΟΙΚ: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για την χαλάρωση των capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Θετικό πρόσημο για την κερδοφορία των τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΕΒ: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ