• Business

    Με ανανεωμένο ηθικό (μετά από μήνες) οι Έλληνες τραπεζίτες ταξιδεύουν στο Λονδίνο


    Mε… μισογεμάτες βαλίτσες αυτή τη φορά ετοιμάζονται για το Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες αφού σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, το κλείσιμο της αξιολόγησης αναβιώνει το επενδυτικό στόρυ.

    Αξιολόγηση, ελάφρυνση χρέους και πιθανή ένταξη στο QE θα συζητηθούν το διήμερο 15 με 17 Μαίου στο KBW European Financial Conference, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για ευρωπαϊκές τράπεζες και στο conference της Morgan Stanley για αναδυόμενες αγορές. Επενδυτές θα δουν οι Έλληνες τραπεζίτες και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς πραγματοποιείται στην Αθήνα το Greek Retreat της Wood & Co.

    Οι τραπεζίτες θα επιχειρήσουν να πείσουν για το ελληνικό στόρυ, αυτό που εκτιμούν πάντως είναι ότι η αξιολόγηση δεν αρκεί και το ζητούμενο είναι να συνοδευτεί από ένα restart σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η βελτίωση του κλίματος.

    Και μόνο η προοπτική για την αποκατάσταση της κανονικότητας ενόψει κλεισίματος της αξιολόγησης, έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα ενώ οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 30% σε οκτώ μόλις συνεδριάσεις.

    Στις συναντήσεις με τους επενδυτές, τα στελέχη των τραπεζών θα αναφερθούν στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE. Όσο αφορά την τραπεζική ατζέντα, τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως καταθέσεις και ρευστότητα θα απασχολήσουν τους επενδυτές.

    Οι ερωτήσεις όσο αφορά την διαχείριση των προβληματικών δανείων αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων, την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων κατά τους πρώτους μήνες του 2017, τον ρεαλισμό των στόχων αυτών καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να συμπληρωθεί με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής ασυλίας.

    Στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών – από τις 21 Απριλίου και σε οκτώ μόνο συνεδριάσεις, οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 30% – τραπεζίτες απαντούν ότι όσο υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, η άνοδος θα συνεχιστεί καθώς αυτό είναι που κοιτάζει η αγορά.

    Στην πορεία πάντως θα χρειαστεί και άλλος καταλύτης, για να διατηρηθεί το καλό κλίμα, επισημαίνουν.

    Σε έκθεσή της με τίτλο «Πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά» η Bank of America/Merrill Lynch αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για κερδοφορία λόγω των ισχνών προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

    Η αμερικανική τράπεζα δέχεται ότι η αβεβαιότητα και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν επηρέασαν την υλοποίηση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά τονίζει ότι μακροπρόθεσμα, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να «στηρίξουν» την προσπάθεια.

    Στην έκθεση αξιολογούνται ως «καλύτερης ποιότητας» οι αναδιαρθρώσεις της Eurobank και ως «πιο ενεργός» στο ίδιο μέτωπο η Alpha Bank ενώ η Εθνική Τράπεζα θεωρείται ότι έχει αξιοποιήσει περισσότερο τις διαγραφές. Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να εκπλήξει περισσότερο σε ορίζοντα 12 μηνών, όσο αφορά τις αναδιαρθρώσεις, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Οι πραγματικές δυσκολίες για τις τράπεζες ξεκινούν από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και για το σύνολο του 2018, καθώς οι στόχοι γίνονται πιο δύσκολοι και σε εκείνο το χρονικό σημείο αναμένεται να υπάρξει απόκλιση στις χρηματιστηριακές επιδόσεις κάθε τράπεζας ανάλογα με την πρόοδό της.

    Η BofA «προτιμά» την Alpha Bank και την Εθνική και δίνει νέα τιμή στόχο για την πρώτη τα 2,14 ευρώ, από 1,93 ευρώ προηγουμένως και για την Εθνική Τράπεζα τα 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ προηγουμένως. Για την Εurobank η νέα τιμή στόχος είναι στα 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς  στα 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπαράζ κατασχέσεων από την Εφορία, ενώ τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαιρετίζει το EuroWorking Group τη συμφωνία με τους Θεσμούς – Στο «άμεσο μέλλον» η συζήτηση για το χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BofA: Ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι υπαρκτός



    ΣΧΟΛΙΑ