• Business

    Στο κόκκινο η Wall Street ελέω Τραμπ – Κατακόρυφη πτώση για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αντιδρούν έντονα στις πολιτικές αναταραχές που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας περί διάλυσης της κυβέρνησης και με τους επενδυτές να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αγωνιώντας για το τι θα ακολουθήσει.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones διολίσθησε 87,8 μονάδες (-0.40)% κλείνοντας στις 21.812,09 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 8,47 μονάδες (-0,35%) τερματίζοντας στις 2.444,04 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,30% και έκλεισε τη συνεδρίαση στις 6.278,41 μονάδες.

    Τις νέες αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ανησυχίες για το μέλλον του εμπορίου στις ΗΠΑ, πυροδότησε η χθεσινή του ομιλία στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Πέρα από τις προειδοποιήσεις του για ενδεχόμενο τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας της NAFTA, ο Τραμπ δεσμεύθηκε για την οικοδόμηση του περιβόητου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η οποία θα γίνει ακόμη και αν χρειαστεί -όπως είπε- να βάλει «λουκέτο» στην κυβέρνηση.

    Την ίδια στιγμή, η Wall Street αναμένει και το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, το οποίο ξεκινάει αύριο, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται την Παρασκευή (25/8), οπότε και θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αλλά και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική Federal Reserve, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται να δρομολογεί μέσα στο Φθινόπωρο τη συζήτηση για το μέλλον του QE.

    Η κίνηση στην Ευρώπη

    Με απώλειες έκλεισαν -στην πλειονότητά τους- τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του αρνητικού κλίματος στα ταμπλό και των πιέσεων από τον κλάδο των ΜΜΕ.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές των ΜΜΕ να γνωρίζουν τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας, σημειώνοντας πτώση άνω του 2,5%. Αποθαρρυντικά για το επενδυτικό αίσθημα λειτούργησε η είδηση της υποβάθμισης των προβλέψεων για τις πωλήσεις, στην οποία προέβη η WPP. Η μετοχή της εταιρείας «φλέρταρε» με τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 19 ετών, αφού κατέγραψε «βουτιά» 11%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,41%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,43%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,72% χαμηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 0,35%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε συναλλακτική «άπνοια» το ΧΑ: Απελπιστικά χαμηλά ο τζίρος



    ΣΧΟΛΙΑ