• Business

    Το σχέδιο για τη διάσωση της “Καλογήρου”

    • NewsRoom
    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις Καλογήρου του Ομίλου Fais

    Ο επιχειρηματίας, Σαμι Φάις


    “Deal done”. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που πολλές φορές κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού “έπεσαν” οι υπογραφές ανάμεσα στις τράπεζες, την οικογένεια Λεμονή και τον επιχειρηματία Σάμι Φάις για την διάσωση της αλυσίδας Καλογήρου.

    Η συμφωνία εκτιμάται πως διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας μιας ιστορικής αλυσίδας και αποτρέπει ένα ακόμη “λουκέτο”, το οποίο θα οδηγούσε στην ανεργία περίπου 380 εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση της Καλογήρου σε εταιρεία συμφερόντων του Σάμι Φάις, μέσα από την διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106Δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο δικαστήριο αναμένεται το προσεχές Φθινόπωρο.

    Στο νέο σχήμα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο κ. Φάις θα ελέγχει ποσοστό της τάξης του 65%-75%, τα Αττικα Πολυκαταστήματα θα συμμετέχουν μεταξύ 10%-20% ενώ η οικογένεια Λεμονή θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 15%, καθώς φέρεται να προσέφερε προσωπικές εγγυήσεις.

    Τα ποσοστά και οι όροι αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    Παράλληλα, οι μέτοχοι της νέας εταιρείας οφείλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικου κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ ενώ ο κ.Φάις δίνει και προσωπικές εγγυήσεις (ύψους 4 εκατ.ευρώ), ώστε η νέα εταιρεία να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Οι προμηθευτές προγραμματίζεται να εξοφληθούν στο ακέραιο χωρίς “κούρεμα” ενώ άμεσα θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους.

    Επιπρόσθετα, προβλέπεται να εξοφληθούν μερικώς τα απλήρωτα ενοίκια ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ρυθμιστούς και θα αποπληρωθούν σε 180 δόσεις.

    Χρηματοδότηση “γέφυρα”

    Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και προκειμένου να μην καταρρεύσει η αλυσίδα, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η εταιρεία θα λάβει περίπου 3 εκατ.ευρώ στο διάστημα αυτό, ενώ θα έχει και «ανοικτή» γραμμή έκδοσης εγγυητικών επιστολών ύψους 14,5 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση CRO, ο οποίος θα αναλάβει το reporting των συμφωνηθέντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικογένεια Λεμονή: Νόμιζαν ότι έγιναν Λάτσηδες επειδή πουλούσαν παπούτσια στην κ. Λάτση 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Φάις και επίσημα η Καλογήρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: O πόλεμος στον Ελλάκτωρα και γιατί ο Λεμονής (Καλογήρου) έφτιαξε νέα εταιρία (οι τράπεζες το ξέρουν;)



    ΣΧΟΛΙΑ