• Business

    Πώληση Νηρεύς – Σελόντα: Δεσμεύσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες ζητά η Πειραιώς – Ποιοι οι ενδιαφερόμενοι

    ixthiokalliergeia


    Εν αναμονή του επόμενου βήματος για την πώληση της Νηρεύς και της Σελόντα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους και πιστωτές των δύο εταιρειών, βρίσκεται η αγορά, η οποία περιμένει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

    Λίγες ημέρες πριν, μάλιστα, διενεργήθηκε η πρώτη συνάντηση στελεχών των εκπροσώπων της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής με αντικείμενο τη διαδικασία πώλησης. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς – η οποία αποτελεί την τράπεζα με τη μεγαλύτερη μετοχική και δανειακή έκθεση – ζήτησε από τις υπόλοιπες να δεσμευτούν όσον αφορά στην πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς.

    Εφόσον παρασχεθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις, θα δημιουργηθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας μεταξύ των 4 τραπεζών, το οποίο θα αναλάβει τη διαδικασία, σε συνεργασία με τους  συμβούλους πώλησης. Αρμοδιότητά του θα είναι, άλλωστε, και η επίλυση τυχόν διαφορών που θα προκύψουν, μεταξύ των τεσσάρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της διαδικασίας πώλησης τοποθετείται για τα τέλη του επόμενου μήνα.  Βασική επιδίωξη είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018 Νηρεύς και Σελόντα να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν, μάλιστα, σύντομα στα χέρια τους τον αρχικό φάκελο, καθώς πρόσφατα εκπονήθηκε το master plan των Lazard, A&M και PwC.

    Ο δανεισμός των δύο ομίλων παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA του 2016 αλλά και των εκτιμήσεων για το 2017, με την αξία των μετοχών τους να κινείται πλέον στο μηδέν.Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30 Σεπτεμβρίου τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ!

    Στο τέλος του 2016 Νηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ.

    Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τις επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Στην εισήγησή τους οι A&M και PwC έχουν συμπεριλάβει δομή πώλησης με διατήρηση δικαιώματος σε μελλοντικές υπεραξίες.

    Εφόσον η πρόθεση υλοποιηθεί είναι πιθανόν ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει και το private equity KKR, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο της Pillarstone. Άλλωστε, η προσφορά της τελευταίας έδειξε την πίστη της για εκτίναξη της συνολικής αξίας των δύο εταιρειών, σε ορίζοντα 4ετίας, χωρίς μάλιστα να μπουν πολλά λεφτά για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Πέραν της KKR υπάρχουν άλλα έξι ενδιαφερόμενα private equity funds. Πρόκειται για τα AMERRA Capital Management (η οποία έχει ήδη αποκτήσει την ιχθυοκαλλιέργεια  Ανδρομέδα), η H.I.G Capital, η Rhone Capital  η Oaktree, η Fortress και η Lone Star, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο τουρκικός όμιλος Kilic, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών αλλά και με εκπροσώπους private equity funds για τη σύμπηξη κοινοπρακτικού σχήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Σάλλας: Τι σχέδια έχω για την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Τσακαλώτος: Ανοίγει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση δεν προβλέπει στρατηγική εξόδου από τα Μνημόνια



    ΣΧΟΛΙΑ