• Business

    Πάνω από 10 funds στην «ουρά» για την αγορά της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

    FUNDS


    Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από  funds  που ενδιαφέρονται να αγοράσουν  δάνεια βιώσιμων μεν, πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς και δάνεια  ιδιωτών.

    Οι fund managers βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με  στελέχη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να έχουν μία καλή εικόνα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των προοπτικών των εταιρειών -κατά πόσο δηλαδή είναι βιώσιμες- , που είναι «φορτωμένες» με καθυστερούμενες οφειλές.

    Περισσότερα από 10 funds βρίσκονται στην …ουρά διεκδικώντας  άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών, ώστε μόλις ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι σε θέση μάχης….

    Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών, οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 40δισ ευρώ, δηλαδή στα 66,7δισ ευρώ από τα 106,9 δισ ευρώ που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

    Το σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπει πωλήσεις  χαρτοφυλακίων -θα πωληθούν δάνεια ύψους 8δισ ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2019-, οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 12 με 13δισ ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε διαγραφές ύψους 15δισ ευρώ.

    Τα fund, τώρα εστιάζουν στο  βραχυπρόθεσμο κέρδος. Και διαφοροποιούνται ριζικά από την αντιμετώπιση που έχουν οι τράπεζες οι οποίες εστιάζουν στις ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

    Αυτή η πρακτική των funds να εισπράξει δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερα, στο μικρότερο δυνατό διάστημα, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει και υπέρ του οφειλέτη.

    Όλα βέβαια έχουν να κάνουν και με την τιμή, στην οποία αγόρασε το fund το χαρτοφυλάκιο πχ καταναλωτικών δανείων και  τον μέσο όρο που προκύπτει από την τιμολόγηση του συνολικού χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει.

    Προς το παρόν η τιμολόγηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα δάνεια που είναι σε βαθιά καθυστέρηση  και δεν έχουν εξασφαλίσεις «πιάνουν» τιμή γύρω στα 5 σεντς ανά 100 ευρώ δανείου.

    Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Ελλάδος στην τελευταία της επισκόπηση για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημαίνει  μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να ενταθούν οι δικαστικές ενέργειες, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, κυρίως για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών (2 χρόνια) και δεν έχουν καταγγελθεί.

    Στόχος είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να μειωθεί στο 107% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 6%- 26% σήμερα) και στο 2% με 24% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 12%-34%). Επίσης  η ΤτΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 86% με 100% η άσκηση ένδικων μέσων για όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη περί στημένου διαγωνισμού στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ