• Business

    Νέο “super deal” του ομίλου Μυτιληναίος

    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    «Μεγάλο άλμα» στα επενδυτικά πλάνα της ενεργειακής θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, Protergia, που συνεχώς εξελίσσονται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία που έχει πλέον συγχωνευτεί, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού στον μητρικό όμιλο, συγκαταλέγεται στις 2-3 σημαντικότερες βιομηχανίες της ελληνικής αιολικής αγοράς που έχουν στρώσει το δρόμο για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Η Protergia λοιπόν την περασμένη εβδομάδα, προέβη σε ένα “super deal” με το μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητρικών στον κόσμο, τη Δανέζικη Vestas, μέσω της παραγγελίας ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 48MW, η χρήση των οποίων θα είναι για το αιολικό πάρκο Πεταλάς στη Δ. Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία). Η παραγγελία που έγινε από την Protergia στο νούμερο 1 διεθνώς του κλάδου των ανεμογεννητριών περιλαμβάνει 24 ανεμογεννήτριες V100-2.0MW.

    Στα πλαίσια της συμφωνίας περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών καθώς και η 10ετής συμφωνία συντήρησης έτσι ώστε να είναι βέβαιη η μέγιστη ενεργειακή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια.

    Στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αναμένεται να ξεκινήσει η παράδοση των μηχανών.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Protergia, Ντίνο Μπενρουμπή, πρόκειται για μια ακόμη συνεργασία με τη Vestas καθώς το πάρκο στον Πεταλά είναι το έκτο συνεχόμενο που κατασκευάζεται με τη συνεργασία των δύο εταιρειών. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στη Vestas ως στρατηγικό εταίρο της Protergia επεσήμανε ο κ. Μπενρουμπή.

    Ο πρόεδρος της Vestas Mediterranean Marco Graziano, χαρακτήρισε ως «πελάτη κλειδί» που ενισχύει την παρουσία της Vesstas στην ελληνική αγορά, την Protergia.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Protergia αυτή τη στιγμή διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 130MW, εκ των οποίων 111,5 MW αιολικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά. Τα έργα σε ανάπτυξη της εταιρείας είναι 600MW εκ. των οποίων 23MW με άδεια εγκατάστασης, 72MW σε κατασκευή οδηγώντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 825MW.

    Αναφορικά με την εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο της για τις ΑΠΕ, όπως είχε ανακοινωθεί, είχε θέσει ως στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία 200 MW αιολικών μέχρι το τέλος του 2018 με το συνολικό ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 250 εκ. ευρώ.

    Η Vestas έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά, εδώ και πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 1986, ενώ έκτοτε έχει εγκαταστήσει 1.3 GW ανεμογεννητριών στη χώρα μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Τι αναφέρει η απόφαση Κοντονή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεχώς 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραντάζεται και η Ναυτεμπορική: Οι τράπεζες απαιτούν εδώ και τώρα 6,5 εκατ . Απίστευτη συμπεριφορά της οικογένειας Αθανασιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ