• Business

    SHIPPING FOCUS: Η νέα επένδυση της Αγγελικής Φράγκου

    Φράγκου ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Νέα πλοία απέκτησε η Navios Partners

    Στην αγορά δύο μεταχειρισμένων φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου panamax προχώρησε η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, για τα οποία κατέβαλε συνολικά το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων. Ενώ δεν έγινε γνωστό ποια πλοία εξαγόρασε, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 2 bulkers με χωρητικότητα 75.000-dwt και κατασκευής 2007 σε νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία.

    Εκτοξεύτηκαν οι προβλέψεις της Nord/LB

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας Nord/LB για τις απώλειες που σχετίζονται με το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο για το έτος 2016 εκτοξεύτηκαν στα 2,95 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις του 2015 (840 εκατ. ευρώ), που οδήγησε την τράπεζα να καταγράψει ζημίες ύψους 1,96 δισ. ευρώ για το 2016, έναντι κερδών ύψους 518 εκατ. ευρώ το έτος 2015. Τα αρνητικά νούμερα αποδίδονται από τη διοίκηση στη «δραματική επιδείνωση της παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης κατά τη διάρκεια του 2016».

    Στο κόκκινο η Grieg Star το 2016

    Με ζημίες έκλεισε το 2016 για τη νορβηγική ναυτιλιακή Grieg Star, οι οποίες κυμάνθηκαν στα 7,4 εκατ. δολάρια, έναντι καθαρού ελλείμματος ύψους 53,8 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία απέδωσε τα αποτελέσματα στην αδύναμη ναυλαγορά ξηρού φορτίου που χαρακτήρισε την περσινή χρονιά, ενώ η διοίκηση αισιοδοξεί ότι η συγχώνευση με την ελβετική Gearbulk θα κατορθώσει να βελτιώσει τον ισολογισμό.

    Ζημίες για τη Shih Wei

    Η ναυτιλιακή Shih Wei Navigation από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε στα αποτελέσματά της ότι κατέγραψε διευρυμένες ζημίες ύψους 37 εκατ. δολαρίων για το 2016, έναντι κερδών ύψους 2 εκατ. δολαρίων το έτος 2015. Κύρια αιτία για τα αρνητικά αποτελέσματα στάθηκαν οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς ξηρού φορτίου -όπου και δραστηριοποιείται η ναυτιλιακή- που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τον κύκλο εργασιών.

    Αναβαθμίζει τη Golden Ocean η DNB Markets

    Η σκανδιναβική τράπεζα DNB Markets προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της ναυτιλιακής Golden Ocean, συμφερόντων του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen. Ειδικότερα, οι αναλυτές της DNB έδωσαν σύσταση “buy” για τη μετοχή της νορβηγικής εταιρείας και αύξησαν την τιμή-στόχο στα 9,65 δολ./μετοχή.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Πέμπτη (6/4/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1215 (-8)
    • Baltic Cape Index (BCI): 2184 (-45)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1387 (+16)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 882 (+2)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 545 (+2)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Αγγελικούσης: Ο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής πρωτοπορεί ξανά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Παίρνει μπρος το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ocean Rig, μετά το ΟΚ του 75% των πιστωτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Clarksons: Γιατί μειώθηκαν τα bonuses των γιγάντων της ναυλομεσιτείας



    ΣΧΟΛΙΑ