• Business

    SHIPPING FOCUS: Η JP Morgan στηρίζει τον Συμεών Παληό

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    O εφοπλιστής Συμεών Παληός και η σύζυγος του Γεωργία


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    H JP Morgan αναβάθμισε τη Diana Shipping και τη Golden Ocean

    Η JP Morgan αναγνώρισε επίσημα ότι η αγορά ξηρού φορτίου έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην αναβάθμιση 2 ναυτιλιακών εταιρειών του κλάδου. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές των Diana Shipping -συμφερόντων Συμεών Παληού– και Golden Ocean -συμφερόντων John Fredriksen– από “neutral” σε “overweight”.

    Πούλησε τάνκερ η Samos Steamship

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η ιστορική ναυτιλιακή Samos Steamship Company, συμφερόντων της οικογένειας Ιγγλέση, προχώρησε στην πώληση του δεξαμενόπλοιου τύπου aframax Ambrosia (χωρητικότητας 105.363-dwt και κατασκευής 2006) για το ποσό των 21 εκατ. δολ., σε ναυτιλιακή της οποίας η ταυτότητα δεν έχει γίνει γνωστή. Το συγκεκριμένο aframax ήταν από τα πιο κερδοφόρα δεξαμενόπλοια που είχε στο στόλο της.

    Επαναγορά ομολόγων για τη Subsea 7

    Η εισηγμένη στο Όσλο ναυτιλιακή Subsea 7 -που δραστηριοποιείται στον κλάδο των offshore πλοίων- ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επαναγορά (buyback) ομολόγων της, που λήγουν φέτος, συνολικής αξίας 55 εκατ. δολαρίων. Μετά τη συναλλαγή, η εταιρεία είναι κάτοχος του 46% περίπου του συνόλου των ομολόγων της, ποσοστό που υπολογίζεται στα 319,4 εκατ. δολάρια.

    Ναύλωσε CSV η Solstad

    Η νορβηγική ναυτιλιακή Solstad Offshore ναύλωσε το πλοίο τύπου CSV (Construction Support Vessel) Normand Oceanic (χωρητικότητας 11.300-dwt και κατασκευής 2011) στην Typhoon Offshore για τρία χρόνια. Το ναυλοσύμφωνο πρόκειται να ξεκινήσει το Μάιο, ωστόσο, η εταιρεία επέλεξε να μη γνωστοποιήσει τις οικονομικές λεπτομέρειες.

    «Μακριά από τα ναυπηγεία» τονίζει η Pacific Basin

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Pacific Basin Shipping, Mats Berglund, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή (7 Απριλίου), έκανε έκκληση στις ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται στο ξηρό φορτίο, να μείνουν μακριά από τα ναυπηγεία και να μη παραγγέλνουν νεότευκτα, έτσι ώστε η ανάκαμψη στην αγορά να μπορέσει να εδραιωθεί.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Παρασκευή (7/4/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1223 (+8)
    • Baltic Cape Index (BCI): 2173 (-11)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1427 (+40)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 886 (+4)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 547 (+2)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Προκοπίου: Συζητά με κινεζικά ναυπηγεία για νέα παραγγελία VLCCs;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η μυστηριώδης Kalani Investments που έχει επενδύσει στους εφοπλιστές Οικονόμου, Παληό και Πιστιόλη. Ποιος κρύβεται από πίσω;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Αγγελικούσης: Ο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής πρωτοπορεί ξανά



    ΣΧΟΛΙΑ