• Business

    Πόσο εντυπωσιάστηκαν οι αναλυτές από την κίνηση-ματ της Αγγελικής Φράγκου;

    Αγγελική Φράγκου Navios Maritime Holdings

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc.


    Η κίνηση της Αγγελικής Φράγκου να εξαγοράσει το σύνολο του στόλου των 14 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εισηγμένης στη Σιγκαπούρη ναυτιλιακής Rickmers Maritime για λογαριασμό της ναυτιλιακής της Navios Maritime Partners σίγουρα αιφνιδίασε πολλούς.

    Ωστόσο, ήταν σίγουρα μια κίνηση που οι αναλυτές είδαν με καλό μάτι.

    Συγκεκριμένα, ο Noah Parquette της JP Morgan δήλωσε πως «πρόκειται για μια καλή συμφωνία, με πολλά θετικά και ελάχιστα αρνητικά στοιχεία. Παράλληλα, κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια κίνηση που μαρτυράει ότι η Navios Maritime Partners θα επικεντρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο να εδραιώσει την παρουσία της σε τομείς της ναυτιλίας που έχουν δεχτεί πολλές πιέσεις (όπως οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων)».

    Michael Webber, αναλυτής Wells Fargo
    Michael Webber, αναλυτής Wells Fargo

    Επιπλέον, πέντε εκ των 14 containerships που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, εξακολουθούν να είναι χρονοναυλωμένα, κάτι που -σύμφωνα με τον Parquette- πρόκειται να συνεισφέρει έσοδα ύψους περίπου 52 εκατ. δολαρίων στα ταμεία της ναυτιλιακής της κας Φράγκου.

    Μάλιστα, ο αναλυτής της JP Morgan θεωρεί ότι από τη στιγμή που η διοίκηση της Navios Maritime Partners ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων, πιστεύει ότι θα διατηρήσει μέρος της ρευστότητάς της ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω επέκταση στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Από τη μεριά του, ο αναλυτής Michael Webber της Wells Fargo εξήγησε, σύμφωνα με το TradeWinds, ότι η εξαγορά αυτή έρχεται μετά από διάφορες άλλες κινήσεις της κας Φράγκου που ενίσχυσαν τη ρευστότητα της ναυτιλιακής της, όπως η πώληση ενός containership για το ιλιγγιώδες ποσό των 125 εκατ. δολαρίων, μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων αλλά και μια πώληση ενός παλαιότερης κατασκευής φορτηγού πλοίου. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η εξαγορά του στόλου της Rickmers Maritime τοποθετεί τη Navios Maritime Partners σε στρατηγική θέση για περαιτέρω ανάκαμψη.

    Stifel Nolan
    Benjamin Nolan, αναλυτής Stifel

    Τέλος, ο αναλυτής Benjamin Nolan της Stifel σχολίασε ότι με την κίνηση αυτή, ο στόλος της ναυτιλιακής της κας Φράγκου αυξάνεται στα 48 πλοία, εκ των οποίων τα 22 είναι containerships, ενώ περιέγραψε τη συμφωνία ως «δίκαιη», δεδομένης της αξίας του στόλου και των εν ισχύ ναυλοσυμφώνων των πλοίων.

    Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει ένα ρίσκο τα πλοία τύπου panamax να εγκαταλειφθούν καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πλοία. Και το ρίσκο αυτό, κατά τον Nolan, εμπεριέχεται στο ποσό της εξαγοράς, το οποίο ίσα που ξεπερνάει εκείνο που θα εισέπραττε η Rickmers αν πουλούσε το στόλο για scrap.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εντυπωσιακή κίνηση από την Α. Φράγκου: Η Navios Partners εξαγοράζει 14 containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Από πού αγόρασε τα δύο kamsarmax bulkers η DryShips

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αριστείδης Αλαφούζος: Θα δώσει 280 εκατ. δολ. για 7 πλοία;



    ΣΧΟΛΙΑ