• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Επιστροφή στα δάνεια με 150 εκατ. δολ.

    Γιώργος Οικονόμου DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Δάνειο-μαμούθ ύψους 150 εκατ. δολαρίων έλαβε η ναυτιλιακή DryShips, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, από δύο τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευής των 4 υγραεριοφόρων πλοίων της, για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια αποχής από τον τραπεζικό δανεισμό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η εισηγμένη στο NASDAQ ναυτιλιακή προχώρησε στη σύναψη νέας εξασφαλισμένης δανειακής σύμβασης ύψους 150 εκατ. δολαρίων, ποσό το οποίο θα χορηγήσουν από κοινού δύο τράπεζες, η ολλανδική ABN Amro και η νοτιοκορεάτικη Export Import Bank of Korea (Kexim).

    Το νέο δάνειο, που παράλληλα αποτελεί το πρώτο που λαμβάνει ο κ. Οικονόμου από τραπεζικά ιδρύματα από το έτος 2014, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του μεγάλου ναυπηγικού προγράμματος της DryShips που προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG) τύπου VLGC, ένα πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

    Οικονόμου

    Η δανειακή σύμβαση, η οποία έχει ορίζοντα αποπληρωμής τα 6 χρόνια και ορίζοντα απόσβεσης τα 12 χρόνια, είναι εξασφαλισμένη με τα τέσσερα αυτά VLGCs και δίδεται με επιτόκιο Libor (χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται το ύψος του ποσοστού).

    Τα υγραεριοφόρα, που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries (HHI), αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2017, ενώ θα ναυλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Η ναυτιλιακή αναμένει συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τα ναυλοσύμφωνα αυτά ύψους 390 εκατ. δολαρίων, τόσο από την ελάχιστη προγραμματισμένη διάρκειά τους όσο και από τις options χρονικής επέκτασής τους.

    Ο κ. Οικονόμου, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DryShips, σχολίασε σχετικά με τη νέα δανειακή συμφωνία ότι «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο από πέρσι, όταν κάναμε συνεχείς συζητήσεις με τους πιστωτές μας για την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Είμαστε ευχαριστημένοι που τα έχουμε αφήσει πίσω μας όλα αυτά και είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της ABN Amro και της Kexim, που μας χορήγησαν το πρώτο τραπεζικό δάνειο από το 2014. Μετά τη λήξη του δανείου, το σύνολο του στόλου της DryShips (δηλαδή 32 πλοία) θα εξακολουθεί να μην κουβαλά χρέος».

    Ο εφοπλιστής μάλιστα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να συνάψει μελλοντικά κι άλλες δανειακές συμβάσεις καθώς, αν η ναυτιλιακή κάνει χρήση μόχλευσης σε ποσοστό της τάξεως του 50% στα πλοία της, τότε θα μπορεί να αντλήσει έως και 250 εκατ. δολάρια από τις τράπεζες. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «θα μας επιτρέψει να στρέψουμε την προσοχή μας σε περισσότερες αγοραστικές ευκαιρίες στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Τσάκος προς εφοπλιστές: Προσοχή! Μην παραγγέλνετε άλλα τάνκερ – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International (οικογένεια Βαρδινογιάννη)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βελτιωμένες οι τιμές στην αγορά LPG στο α’ τρίμηνο 2017 – Ποιες είναι οι προοπτικές



    ΣΧΟΛΙΑ