• Business

    Μίνως Κυριακού: Πώς από το μηδέν δημιούργησε μια μιντιακή αυτοκρατορία

    Κυριακού


    Η γνωστή ρήση πως “ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει” επιβεβαιώθηκε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο στην περίπτωση του Μίνωα Κυριακού και της οικογένειάς του. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για τραγική ειρωνεία, εφόσον η μοίρα επιφύλασσε στον ιδρυτή του ΑΝΤ1 και τους συγγενείς του, ένα θάνατο μετά από δύο όμορφα γεγονότα.

    Στα 75 του χρόνια ο Μίνως Κυριακού έφυγε από τη ζωή, μία μέρα μετά από τον γάμο του γιου του Θοδωρή με τη Δήμητρα Μπιθαρά και δύο ημέρες μετά από την βάπτιση της νεότερη εγγονής του, της κόρης του Θοδωρή.

    Κυριακού
    Θοδωρής Κυριακού

    Το όμορφο και χαρμόσυνο κλίμα που πλημμύρισε το εξοχικό κτήμα του Μίνωα στον Άγιο Αιμιλιανό, αντικαταστάθηκε με την ατμόσφαιρα της θλίψης και του πένθους. Το πέπλο της λύπης σκέπασε τα χαμόγελα της οικογένειάς του, αλλά και όλων των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, ανάμεσά τους και οι συνεργάτες του καναλιού που τον είχαν ως πατέρα τους. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια τον νίκησαν, με αποτέλεσμα τη “φυγή” του από ανακοπή καρδιάς την Κυριακή το απόγευμα.

    Επρόκειτο για έναν άνθρωπο με εξαιρετικές ικανότητες και σπουδαία επιτεύγματα. Από πολύ νωρίς, από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του ήδη, έδειξε πως έχει το λεγόμενο “άστρο” και πως ήταν ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός. Με κύρια χαρακτηριστικά του την οξυδέρκεια, τη διορατικότητα και την συνεχή έμπνευση, χάραξε μια ζηλευτή πορεία στον χώρο των μίντια αλλά και του εφοπλισμού. Η σεμνότητα και η εντιμότητα που συνόδευε τα ρηξικέλευθα γνωρίσματά του, υπήρξε η τέλεια “συνταγή” για τον αξιοθαύμαστο δρόμο της καριέρας του.

    Κυριακού

    Το επιχειρηματικό του μέλλον ήταν, μέχρι ενός σημείου, προκαθορισμένο, καθώς ήταν γόνος μιας παραδοσιακής ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας, η οποία ασχολήθηκε με τη θάλασσα από το 1852. Έχοντας κληρονομήσει, αφενός,  το μεράκι του πατέρα του στη ναυπήγηση των πλοίων και, αφετέρου, τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς του, ο ευφυής Μίνως εφοδιασμένος με τόλμη, επιμονή και κυρίως όραμα, έθεσε σε λειτουργία τα σχέδιά του από την ηλικία των 17 χρόνων (1965), κατορθώνοντας να ιδρύσει την ναυτιλιακή Athenian Sea Carriers με έναν στόλο 4 υπερδεξαμενόπλοιων, στα μόλις 23 του χρόνια.

    Οι ναυτιλιακές του επιχειρήσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και μέχρι το 1986 απαριθμούσε 16 πλοία. Ο τρέχων στόλος της ναυτιλιακής, η οποία κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στους ανταγωνιστές της, αποτελείται από 6 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC. Πέρα, όμως, από την καριέρα του στον χώρο της ναυτιλίας και του εφοπλισμού, ο Μίνωας άφησε το στίγμα του και στον κόσμο των ΜΜΕ, αφού το όνομά του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια. Το όραμά του επεκτάθηκε στη μιντιακή αγορά, όπου και διέπρεψε.

    Κυριακού

    Το 1987 ίδρυσε τον ΑΝΤ1 FM και το 1990 τον ANT1 TV, εγκαινιάζοντας την τεράστια επιτυχία που έμελλε να τον συντροφεύει στην “μιντιακή πορεία” του από τότε μέχρι και σήμερα. Θεωρήθηκε ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ ξεχώρισε όχι μόνο για τον επιχειρηματικό του ρόλο στον τηλεοπτικό χώρο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα τηλεοπτικά δεδομένα. Εδραιώθηκε λόγω της καινοτομίας, της αντικειμενικότητας και της ποικιλομορφίας, με την οποία αντιμετώπιζε την τηλεόραση, ενώ η φιγούρα του εργοδότη ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που τον διέκρινε.

    Ο Μίνως Κυριακού κατόρθωσε να εμποτίσει την τηλεόραση με φρέσκες ιδέες και να καταστήσει τον ΑΝΤ1 έναν ισχυρό όμιλο, με δραστηριότητες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με το ήθος, τις έξυπνες δράσεις και το επιχειρηματικό του ένστικτο, ο Μίνως Κυριακού κατείχε, δικαίως, μία θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους ανθρώπους της Ελλάδας.

    Κυριακού

    Η είδηση της “φυγής” του προκάλεσε τη θλίψη του μιντιακού χώρου και όχι μόνο, ενώ οι κοινές αντιδράσεις αποδεικνύουν το γεγονός ότι όλοι αναγνώριζαν την δυναμικότητά του ως καναλάρχης και την σωστή του συμπεριφορά ως εργοδότης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μίνως Κυριακού: Μέχρι τις τρεις και μισή το πρωί στον γάμο του Θοδωρή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μίνως Κυριακού: Το συγκινητικό αντίο της οικογένειάς του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μίνως Κυριακού: Ποιος ήταν ο ισχυρός εφοπλιστής πίσω από την Athenian Sea Carriers

     



    ΣΧΟΛΙΑ