• Business

    ΙΟΝ, Παπαδοπούλου, Γιώτης και ΜΕΓΑ: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Big 4

    Κωνσταντίνος Βιτουλαδιτης. Επικεφαλής ΜΕΓΑ


    Τέσσερις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής βιομηχανίας (η αγορά πλέον τους ονομάζει big 4) βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους στο επτάμηνο του 2017. ΙΟΝ, Παπαδοπούλου, Γιώτης και ΜΕΓΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI που παρουσίασε το mononews.gr, κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την κάμψη της κατανάλωσης.

    Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως οι παραπάνω επιδόσεις δεν είναι κάτι συγκυριακό. Αντίθετα, είναι ένα «φαινόμενο» που επαναλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με αξιοζήλευτη συνέπεια.

    Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας τους; Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στην κρίση; Πως κατάφεραν να αναπτυχθούν μέσα σε ένα τόσο αντίξοο περιβάλλον;

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η μεγάλη επιτυχία τους κρύβεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα που παράγουν, στην ποιότητα και στην καινοτομία που ενσωματώνουν. Όπως λένε και οι τέσσερις βιομηχανίες έχουν μάρκες που πρωταγωνιστούν στις κατηγορίες τους και έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών.

    Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ), Αλέξης Τσίπρας, Ιωάννα Παπαδοπούλου (ΣΕΒ)

    Για παράδειγμα, η Παπαδοπούλου που διοικείται από την Ιωάννα Παπαδοπουλου έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα μπισκότα Πτι μπερ, τα Caprice, τα Cream Cracers, τα Μιράντα και τα Digestive, η ΙΟΝ της οικογένειας Κωτσιοπούλου τις σοκολάτες αμυγδάλου ΙΟΝ, τις Break, τις σοκοφρέτες, το Derby, τις καραμέλες o-mamy, η Γιώτης του Γιάννη Γιώτη τις βρεφικές τροφές, τα σοκολατούχα ροφήματα Hemo και Caotonic και τα ημιέτοιμα γλυκά και η ΜΕΓΑ του Κωνσταντίνου Βιτουλαδίτη τις βρεφικές πάνες Babylino και τις σερβιέτες Everyday.

    Κωνσταντίνος Βιτουλαδιτης. Επικεφαλής ΜΕΓΑ

    Επιπλέον, καμία δεν επαναπαύθηκε στις «δάφνες» της. Σε αντίθεση με άλλες βιομηχανίες επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους και περιορίζοντας το κόστος λειτουργίας.

    Δεν σπατάλησαν άσκοπα πόρους σε ανούσια «ανοίγματα» και δεν αφιέρωσαν χρόνο σε project με αβέβαιο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια επικεντρώθηκαν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα…

    Τέλος, όλες μπόρεσαν και πρόσφεραν πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Σε μια εποχή που το οικογενειακό εισόδημα δέχεται αφόρητη πίεση από τους φόρους, διατηρήσουν σε προσιτά επίπεδα τις τιμές τους και κατάφεραν να κρατήσουν τους καταναλωτές πιστούς στα προϊόντα τους.

    Σημαντικό ρόλο τέλος εκτιμάται πως έπαιξε και η «ελληνικότητά» τους, την οποία προέβαλαν με έξυπνο και διακριτό τρόπο. Έτσι εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες παραγωγούς.

    Γιάννης Γιώτης. Επικεφαλής Γιώτης ΑΕ

    Ποια είναι η άγνωστη ΜΕΓΑ

    Η εταιρεία (αν και στο ευρύ κοινό είναι σχετικά άγνωστη) πιστεύει ότι οι συνεχείς επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και το ηθικό επιχειρείν είναι η απάντηση στην κρίση. Η προσήλωση της ΜΕΓΑ στην παραγωγή άριστων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής, στο ανθρώπινο δυναμικό της και την καινοτομία αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξή της στη διάρκεια των 35 χρόνων λειτουργίας της.

    Κωνσταντίνος Βιτουλαδιτης. Επικεφαλής ΜΕΓΑ

    Η ελληνική βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε το 1981 ως μια μικρή μονάδα παραγωγής ωτοκαθαριστών (Τipers) είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη.

    Mε αγαπημένα προϊόντα όπως Babylino, EveryDay, Sani, Pom Pon, Wet Hankies, BabyCare, Tipers, ΜΕΓΑ κ.ά. που εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες οικογένειες, κατέθεσε εδώ και χρόνια τη δική της καινοτόμο πρόταση στην προσωπική υγιεινή, θέτοντας τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ, αφού στα προϊόντα της συνδυάζει τόσο την άριστη απορροφητικότητα όσο και την αποδεδειγμένη φιλικότητα στο δέρμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό: Γιατί ΙΟΝ, Παπαδοπούλου και ΜΕΓΑ ξεχώρισαν στο λιανεμπόριο. Τι συνέβη με Elbisco & UNILEVER

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Ναυλώθηκε σε εντυπωσιακή τιμή πλοίο της Star Bulk Carriers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πράσινο φως» για τις εγκαταστάσεις στα Αστέρια Γλυφάδας



    ΣΧΟΛΙΑ