• Business

    Goldman Sachs: Πουλήστε το δολάριο

    Goldman Sachs


    H Goldman Sachs σε νέο της report, επισημαίνει πως το προβάδισμα του δολαρίου δείχνει να ανακόπτει την πορεία του, αναφέροντας ότι υποβαθμίζονται οι εκτιμήσεις της για το νόμισμα, έναντι των νομισμάτων του G10, ενώ κρούει τον κώδωνα στους επενδυτές που έχουν σημαντικές θέσεις στο δολάριο, να διατηρήσουν μία πιο ουδέτερη στάση.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια καίρια μεταβολή του νομίσματος, καθώς διάφοροι παράγοντες που στήριξαν την ανατίμησή του τα τελευταία τρία χρόνια, παραμένουν ακόμη στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των εξής: 1) η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίπεδο της πλήρους απασχόλησης, 2) αναμένεται περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση, και 3) η αποτίμηση της αγοράς για της κινήσεις της Fed είναι ακόμη συντηρητική.

    Σύμφωνα με την GS, αρκετά θεμελιώδη μεγέθη έχουν μεταβληθεί, κι έτσι καταστέλλονται σε κάποιο βαθμό το περιθώριο περαιτέρω ανατίμησης του δολαρίου: 1) το δολάριο είναι αρκετά υπερτιμημένο σύμφωνα με τους δείκτες της Goldman Sachs, 2) η ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ ανακάμπτει,και 3) η διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής διεθνώς αυτό το έτος αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από ότι στο παρελθόν.

    Με τον τρόπο αυτό, υποβιβάζει τις προβλέψεις για το ερχόμενο 12άμηνο, και πλέον βλέπει ανατίμηση του δείκτη του δολαρίου στο 3,25% από 6,75% πριν, ενώ σε σχέση με τα νομίσματα του G10, η GS δηλώνει ότι ενδεχομένως το αμερικάνικο νόμισμα θα υπεραποδόσει της στερλίνας, του γεν, του ευρώ, του ελβετικού φράγκου και της κορώνας Σουηδίας, ενώ θα υποαποδόσει έναντι των δολαρίων Αυστραλία, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά καθώς και έναντι της νορβηγικής κορώνας.

    Ποια θα είναι η πορεία του ευρώ

    Οι προβλέψεις της για το ευρώ, δείχνουν αναβάθμιση για το επόμενο 12άμηνο στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,05 από την απόλυτη ισοτιμία που προέβλεπε πριν. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνης – η επιτάχυνση της ανάπτυξης, ο περιορισμός της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προσεχώς, ενδυναμώνουν αυτό το πλάνο.

    Οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τόσο σε ανοδική όσο και σε καθοδική πορεία. Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνεται η νίκη του Emanuel Macron και η μικρή υποχώρηση της υποστήριξης των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά, τα λαϊκίστικα κόμματα συνεχίζουν να έχουν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αν όμως η υποστήριξη για αυτά μειωθεί σημαντικά, θα μειωθούν αναπόδραστα και τα risk premia της ευρωζώνης.

    Τα επόμενα γεγονότα-κλειδιά στο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο είναι: (1) οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στις 11 και 18 Ιουνίου. (2) οι εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου, και (3) οι Ιταλικές γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2018 (αλλά ενδέχεται να γίνουν νωρίτερα, ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου).

    Στη Γερμανία, ένα ισχυρό ποσοστό για το SPD θα αποτελέσει ευοίωνο σημάδι για τα ευρωπαϊκά assets και η εκλογή του Martin Schulz θα αποτελέσει ενδεχομένως μια πιο ρηξικέλευθη στάση σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Στην Ιταλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ. Οι συνεχιζόμενες ευνοϊκές τάσεις των δημοσκοπήσεων για το κόμμα του Grillo, θα χτυπήσουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Από την άλλη πλευρά, η ανοδική τάση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και οι πρόωρες εκλογές, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις εισροές χαρτοφυλακίων στις κεφαλαιαγορές της ευρωζώνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί η Egon Zehnder κάλεσε σε συνέντευξη την Αναστασία Σακελλαρίου. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτα λεφτά στη ναυτιλία: Πώς ο Β. Μαρινάκης σε 6 μήνες έβγαλε κέρδος 10 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ