• Business

    Ελληνικά ομόλογα: Sell-off μετά το Eurogroup


    Δύσκολη η κατάσταση σήμερα (Τρίτη 23 Μαΐου) για τα ελληνικά ομόλογα ένεκα της αναποτελεσματικότητας του χθεσινού Eurogroup σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος. Το γεγονός πως δεν δόθηκε κάποιο τέλος στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα έδινε το σήμα για την εκταμίευση της δόσης, κάνει τους επενδυτές να αποστραφούν τα ελληνικά assets καθώς ενέχει ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου, ασχέτως των διαβεβαιώσεων του Ντάισελμπλουμ ότι η δόση θα καταβληθεί το καλοκαίρι.

    Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, οι αποδόσεις στα ελληνικά 2ετή ομόλογα αυξάνονται κατά 5,12% και στο 5,774% αγγίζοντας σχεδόν τις αποδόσεις του 10ετούς, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός.

    Δυναμικό sell-off και στα 10ετή ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 1,9% και στο 5,789%, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα 15ετή, βλέπουν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται στο 6,302%.

    Σε έκθεση της χθες (Δευτέρα 22 Μαΐου) η Goldman Sachs, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να προλάβει το QE καθώς η ΕΚΤ θα προβεί σε tapering, την στιγμή που η αμερικάνικη τράπεζα προσδοκούσε την επίλυση του θέματος της δόσης, λόγω του χθεσινού Eurogroup. H 22η Μαΐου έπαψε λοιπόν να αποτελεί καταλυτική ημερομηνία του ζητήματος, ενώ η δήλωση του Eurogroup πως δεν θα υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, δίνει το σήμα στην αγορά ότι οι δανειστές δεν βιάζονται.

    Σύμφωνα με την Rabobank, τα δύο καίρια σημεία της ελάφρυνσης του χρέους και της εκταμίευσης της δόσης είναι στενά συνυφασμένα. Επιπλέον, το Eurogroup στέκεται αδιάφορο στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης, με το ΔΝΤ να μην τοποθετείται στο επίκεντρο της τρέχουσας συμφωνίας. Παρόλα αυτά, κάνει σαφές πως η οριστική απόφαση για το ζήτημα της μείωσης του χρέους θα λάβει χώρα μετά το τέλος της διάσωσης, στα μέσα του 2018.

    Όπως αναφέρει η τράπεζα, αν και πρόκειται για μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, τα σενάρια επίτευξης συμφωνίας τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την ελάφρυνση του χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, είναι στο προσκήνιο.  Είναι σαφές πως από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκει την καθυστέρηση της τελικής απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους έως το 2018, λόγω των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάντσεστερ: Η στιγμή της έκρηξης στην Αρένα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάντσεστερ: Οι αγωνιώδεις αναρτήσεις γονιών που ψάχνουν τα αγνοούμενα παιδιά τους



    ΣΧΟΛΙΑ