• Business

    Εurobank: Εντός ορίων ο πληθωρισμός

    Eurobank

    Eurobank


    Όσο το παραγωγικό κενό παραμένει υψηλό και ο ρυθμός πτώσης της ανεργίας είναι σχετικά χαμηλός, ο πυρήνας πληθωρισμού θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, εκτιμά η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Όπως σημειώνει το επίπεδο ή η μεταβολή του πυρήνα πληθωρισμού είναι αρνητική συνάρτηση του παραγωγικού κενού της εκάστοτε οικονομίας.

    Για παράδειγμα, όταν το δυνητικό προϊόν είναι κατά πολύ υψηλότερο από το τρέχον, ήτοι μεγάλο παραγωγικό κενό, τότε ο βαθμός εκμετάλλευσης των παραγωγικών συντελεστών της οικονομίας είναι χαμηλός (π.χ. υψηλή ανεργία και λίγες ώρες χρήσης των κεφαλαιουχικών αγαθών).

    Το τελευταίο στοιχείο (ceteris paribus των δομικών χαρακτηριστικών των επί μέρους αγορών) δεν δημιουργεί πιέσεις για αυξήσεις στις αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων δεν αυξάνεται και ως εκ τούτου ο πυρήνας πληθωρισμού (το επίπεδο ή η μεταβολή του) διατηρείται σε χαμηλά ή ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα.

    Ο προαναφερθείς οικονομικός συλλογισμός αποτυπώνεται σε έναν βαθμό στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο Ιανουαρίου 2010 – Απριλίου 2017 (μηνιαία στοιχεία).

    Η ελληνική «μεγάλη οικονομική ύφεση» είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του παραγωγικού κενού της οικονομίας, την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, τη μείωση των μισθών και ως εκ τούτου την πτώση του πυρήνα πληθωρισμού, τονίζει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Kλειδί για την ανάκαμψη οι επενδύσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Kόκκινες» οι 6 στις 10 ΜΜΕ, και οι 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φορο-σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους: Πάνω από τα 1.250 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος



    ΣΧΟΛΙΑ