• Business

    Εκτοξεύτηκε το ΧΑ με αγορές από Goldman Sachs και Citi – Eurobank και Πειραιώς με άνοδο πάνω από 10%. Ανοδική πορεία των ομολόγων

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Η αρχική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών για την αξιολόγηση ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα ενός αγώνα δρόμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών (X.A), ενώ ευρεία είναι και η «χαλάρωση» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με την αγορά να προσδοκά πλέον με ανυπομονησία την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,06% στις 733  μονάδες, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 158 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,77% κατέγραψε και ο FTSE 25, στις 1.957,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε  άνοδο 8,46% στις 963,66 μονάδες.

    Σήμερα σημειώθηκαν σημαντικές κινήσεις ξένων στις τράπεζες.  Στην Εθνική η Citigroup με 11 εκατ μετοχές η UBS με 6 εκατ τεμάχια και η Goldman Sachs με 3,3 εκατ.

    Στην Alpha bank η Citigroup με 9 εκατ και η Goldman Sachs με 5 εκατ.

    Στην Πειραιώς η Citigroup με 9 εκατ και η Credit Suisse με 15 εκατ μετοχές.

    Στην Eurobank η Citigroup με 3 εκατ τεμάχια και η Goldman Sachs με 1,7 εκατ μετοχές.

    Παράλληλα, το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να βρίσκεται ένα βήμα πριν “σπάσει” και το 6%, μετά το πέρας της αρχικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, που διευκολύνει τη διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης.

    Βέβαια, το «κονταροχτύπημα» των ελληνικών ομολόγων κάνει την εμφάνισή του σε μία ημέρα όπου το κόστος δανεισμού για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχει ανοδική πορεία, καθώς το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, έδωσε μήνυμα για ενδεχόμενη επαναξιολόγηση της εξαιρετικά χαλαρής στάσης της κεντρικής τράπεζας.

    Μάλιστα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πιθανόν να παραμείνουν πολύ πάνω από αυτές της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης, μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους καθώς και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Η αγορά αναμένει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν ατύπως στην διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, τα οποία θα είναι στη βάση των βραχυπρόθεσμων. Αυτό θα εκμαιεύσει τη διασφάλιση από την πλευρά της Ευρωζώνης, των απαραίτητων εγγυήσεων προς το ΔΝΤ για την περίοδο που αυτό θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Επίσης, η αγορά περιμένει πλέον την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίες έχουν κρατήσει 9 μήνες. Η τρέχουσα συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, δημιουργεί, σύμφωνα με τη Citigroup, πρόσφορο έδαφος για μια επίσημη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και την εκταμίευση της δόσης πριν τις αποπληρωμές του Ιουλίου.

    Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Πειραιώς “μάχονται” για την πρωτιά , καθώς έκλεισαν με κέρδη 13,28% και 10,77% αντίστοιχα, με τις Εθνική και Alpha Bank να ενισχύονται κατά 5,94% και 6,15% αντίστοιχα. Άλμα 5,3% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ και ΔΕΗ, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Κέρδη της τάξεως του 2,45% κατέγραψε  η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελλάκτωρ βρέθηκε στο +2,04%, ενώ άνω του 1% ήταν  η άνοδος σε Folli Follie, Μυτιληναίο, Jumbo, Τιτάν, Motor Oil, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδική πορεία για Aegean, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ, Σαράντης και Grivalia.

    Στην αντίπερα όχθη, εκτός από την ΕΕΕ, η οποία υποχώρησε κατά 0,04%, η μετοχή του ΟΠΑΠ δέχτηκε πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2016 ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή μικτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκλεισε η επώδυνη συμφωνία: Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις – Στα 5.681 το αφορολόγητο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 8 hot μετοχές του Χρηματιστηρίου. Τι αγοράζουν οι ξένοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε: Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί

     



    ΣΧΟΛΙΑ