• Business

    Citi: Θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης αλλά όχι η συμφωνία για το χρέος

    Citigroup

    Citigroup


    Η Citi σε νέο της note, σχολιάζει το δημοσίευμα της Bild και κάνει λόγο για τα νέα δεδομένα γύρω από την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η τράπεζα αξιολογεί πως αν και η διεκπεραίωση του ζητήματος της δόσης είναι προ των πυλών, παρ’ όλα αυτά δεν θα υπάρξει σημαντική βελτίωση όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, με το QE να είναι εντελώς αβέβαιο πια.

    Σύμφωνα με την Citi, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να απορρίψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας από τους πιστωτές αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος από την άλλη διέψευσε την συγκεκριμένη αναφορά, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει εάν δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

    Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της, σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιη μια πλήρης συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης.

    Όπως σχολιάζει η Citigroup, δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ούτως ώστε να μην υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς κάτι τέτοιο δε θα ωφελήσει κανέναν. Ωστόσο, η εκταμίευση μπορεί να γίνει χωρίς να έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας έτσι εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

    Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα, τονίζει ότι απόρροιες της μείωσης των καταθέσεων τον Απρίλιο, αποτελούν η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα και τα capital controls καθώς και η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

    Αυτό, όπως επισημαίνει, μειώνει σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα και δημιουργεί περιορισμένες πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε μπελάδες η Seanergy Maritime: Η επιστολή του Nasdaq και η περίοδος χάριτος των 180 ημερών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Πούλησε «χαρτιά», πήρε 83 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ