• Business

    Citi: Δεν υπάρχουν στο προσκήνιο εξελίξεις για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου

    Citi


    Ο Benoit Coeuré δήλωσε ότι «η ένταξη της Ελλάδας στο QE έχει ακόμα αρκετά εμπόδια», ενώ σύμφωνα με πηγή της ΕΕ τα σενάρια συμφωνίας για την μείωση του ελληνικού χρέους στις 22 Μαΐου είναι 50-50, όπως αναφέρει η Citigroup σε νέο της note για την Ελλάδα.

    Η αμερικάνικη τράπεζα, τόνισε πως σε συνέντευξή του ο Coeuré είπε ότι αν και εφόσον ανάμεσα στις προσδοκίες της Ελλάδας είναι να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές και μια απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα. “Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια σαφής περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης”, ανέφερε ο Coeuré, επισημαίνοντας ότι “αν και επίσημα δεν χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα μας έδινε ξεκάθαρη άνεση σε ότι αφορά την αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος”.

    Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, όπως αναφέρει η Citi, οι πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να είναι αντίθετοι για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους και ότι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα συζητήσει την “ιδιαιτερότητα των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016”, ενώ κάποια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέραν του 2018 έχει θετικό πρόσημο.

    Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή της επόμενης δόσης».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι τα μέτρα για την μείωση του χρέους “δεν θα ποσοτικοποιηθούν τώρα”.

    Όπως υπογραμμίζει η Citi, ένεκα του μεγάλου μεγέθους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είναι σημαντικά για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και της υψηλής πολιτικής αντίθεσης σε τέτοια μέτρα σε βασικές χώρες πιστωτές (κυρίως στη Γερμανία), μια είναι η επαναβεβαίωση των περασμένων δεσμεύσεων για ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (το καλοκαίρι του 2018) που θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (ή τον Ιούνιο).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Πτωτική πορεία στα έσοδά του παρουσιάζει το ταμείο – Μόλις 55% η εισπραξιμότητα τον Απρίλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την επιστροφή 27,5 εκατ. ευρώ από μίζες ζήτησε ο Τσίπρας από την Ελβετία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του για μας»

     



    ΣΧΟΛΙΑ