• Business

    Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Ποιος είναι ο άνθρωπος που έφερε το IQOS στην Ελλάδα και επένδυσε 300 εκατ. ευρώ

    Χρήστος Χαρπαντίδης

    Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος


    Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο μονοπωλεί από χθες την επικαιρότητα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστου Χαρπαντίδη, η οποία έγινε viral από την πρώτη στιγμή και χιλιάδες σχόλια κατέκλυσαν τα social media…

    «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;», είπε απευθυνόμενος στον τότε Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν πριν από περίπου δυο χρόνια οι δυο άνδρες και την ανακοίνωση ότι η Philip Morris International σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ελλάδα.

    Ποιος είναι όμως ο Έλληνας μάνατζερ που έφερε στην χώρα μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ και εξέπληξε ευχάριστα τον πρωθυπουργό με την στάση του;

    Όσοι γνωρίζουν τον κ. Χαρπαντίδη μιλάνε για έναν άνθρωπο που κρατά τον λόγο του και ποτέ δεν λέει κάτι εάν δεν είναι απόλυτα σίγουρος. Πολλώ δε μάλλον ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού…

    Εάν κάτι τον χαρακτηρίζει, σημειώνουν, είναι η μεθοδικότητα και η σκληρή δουλειά. «Είναι από πολύ νωρίς στο γραφείο του και μένει μέχρι αργά. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και φροντίζει να κινείται πάντοτε με σχέδιο και στρατηγική».

    Παπαστράτος
    Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος

    Με τη μεθοδικότητά του άλλωστε έπεισε και τα κεντρικά της Philip Morris πως αξίζει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλου βεληνεκούς επένδυση. Αναλύοντας διεξοδικά τα οφέλη και την γεωστρατηγική σημασία της χώρα μας, κατάφερε να άρει τις αμφιβολίες που είχαν.

    Και είχαν πολλές… καθώς την περίοδο εκείνη πύκνωναν επικίνδυνα τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία και η έξοδος από την κρίση φάνταζε άπιαστο όνειρο ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους. Επιπλέον, έπρεπε να ξεπεράσει τον σκληρό ανταγωνισμό από τις άλλες θυγατρικές του ομίλου που και αυτές ήθελαν διακαώς αυτή την επένδυση.

    «Το πίστεψε και το πάλεψε από την αρχή», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του. Ο ίδιος, όπως λένε ήθελε πάρα πολύ αυτή την επένδυση στην Ελλάδα. Και την ήθελε γιατί ήξερε πως η συγκεκριμένη θα διασφάλιζε το μέλλον της Παπαστράτος, αφού θα την έβαζε στο κέντρο της διεθνούς πρωτοπορίας.

    Ήξερε πως χωρίς αυτή, υπήρχε ο κίνδυνος το ελληνικό εργοστάσιο να περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Παρότι λίγα χρόνια πριν είχαν δαπανηθεί 100 εκατ. ευρώ για να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο.

    Ο ισχυρός άνδρας της Philip Morris, Ανδρέας Καλαντζόπουλος είχε καταστήσει σαφές πως το μέλλον της καπνοβιομηχανίας βρίσκεται στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. «Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και η καπνοβιομηχανία οδεύει προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου», λέγεται πως ήταν τα λόγια του. Και από ό,τι φαίνεται δικαιώνεται αφού περισσότερα από 3 εκατ. καπνιστές παγκοσμίως έχουν αφήσει το τσιγάρο και έχουν στραφεί στο IQOS, η πορεία του οποίου είναι εξαιρετική και στην Ελλάδα.

    Ο κ. Χαρπαντίδης δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος και περήφανος για την εμπιστοσύνη που έδειξε η Philip Morris στο πρόσωπό του αλλά και στην Ελλάδα συνολικά.

    Περήφανος γιατί η Παπαστράτος έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια του ομίλου στον κόσμο που θα παράγουν τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS αλλά και γιατί προστίθενται 400 νέες θέσεις εργασίας, στις 800 που ήδη απασχολεί η εταιρεία, σε μια εποχή έντονης αποβιομηχάνισης και υψηλής ανεργίας.

    Παπαστράτος

    «Από τους καλύτερους πωλητές»

    Ο κ. Χαρπαντίδης δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση του επικεφαλής της Παπαστράτος και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο που βίωσε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της, το καλοκαίρι του 2015.

    Οι ικανότητές του αναγνωρίστηκαν γρήγορα και επιβραβεύθηκαν ανάλογα. Μάλιστα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο πέραν της Κύπρου και της Μάλτα, τα κεντρικά αποφάσισαν να του ανέθεσαν και την ευθύνη διοίκησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

    Έχοντας σπουδάσει φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Kent της Αγγλίας όπου έκανε και MBA, ξεκίνησε στην Παπαστράτος το 2003, ως Διευθυντής Εξαγωγών με αρμοδιότητες για τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και τη Ρωσία.

    Τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε σειρά θέσεων ευθύνης στα εμπορικά τμήματα της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ― μεταξύ άλλων Country Manager για τις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας, Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδας.

    Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του έκανε όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Διανομών της Παπαστράτος. Τότε ξεχώρισε για τις ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα.

    Υπό την καθοδήγησή του, η ομάδα πωλήσεων της περιόδου εκείνης, κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις, αποσπώντας προσωπικά τα εύσημα των κεντρικών για τον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς του.

    Το μοντέλο πωλήσεων που έστησε ενσωματώθηκε στις λειτουργίες του ομίλου. Θεωρείται μάλιστα από τους πετυχημένος διευθυντές πωλήσεων που πέρασαν από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

    Η καθιέρωση ήρθε λίγο αργότερα, όταν ήταν υπεύθυνος για τα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων και Καινοτόμων Προϊόντων στο επιχειρησιακό κέντρο της Philip Morris International στη Λωζάνη της Ελβετίας. Η συμβολή του ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς αυτούς ήταν καταλυτική.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως εμπιστεύεται τους συνεργάτες τους.

    Όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, βασίζεται πολύ στους συνεργάτες του και θέλει να ξέρει τη γνώμη τους. «Δεν παριστάνει τον μάνατζερ που γνωρίζει τα πάντα και η πόρτα του είναι πάντοτε ανοιχτή», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Χρήστος Χαρπαντίδης
    Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος

    Πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων

    Φύση αισιόδοξος ο κ. Χαρπαντίδης πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας να επιστρέψει δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, βασιζόμενη στο ταλέντο των νέων ανθρώπων.

    Παρότι πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, θεωρεί πως η νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας.

    Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση του Disrupt Greece απηύθυνε κάλεσμα για μια «δημιουργική ανατροπή» και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματική κουλτούρας ανάμεσα στους νέους.

    «Πιστεύω ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τεράστιες δυνατότητες. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε και να την απελευθερώσουμε, όπως επίσης και να την οδηγήσουμε στην καινοτομία και την ποιότητα. Στην Παπαστράτος, πιστεύουμε στα ταλέντα των ανθρώπων μας, επενδύουμε στις καινοτόμες θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS και συνεχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Χρήστος Χαρπαντίδης κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Δεν έχουμε επενδύσει 300, αλλά 700 εκατ. ευρώ από το 2003



    ΣΧΟΛΙΑ