• Business

    BlackRock Blog: Το ράλι του momentum καλά κρατεί

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Το θετικό momentum -δηλαδή, η θετική μεταβολή της τιμής μιας μετοχής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- αποτελεί την κυρίαρχη τάση στην αγορά μέχρι στιγμής φέτος. Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και οι σταθερές προοπτικές κέρδους θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη του momentum, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι τόσο απλό.

    009031_US1_COTW_V2_blog

    Το momentum ιστορικά κυριαρχεί της ευρύτερης αγοράς, χωρίς ωστόσο να λείπουν κάποια «σκαμπανεβάσματα». Οι μεγαλύτερες βουτιές του δείκτη MSCI ACWI Momentum έναντι του δείκτη MSCI ACWI έχουν συμπέσει ως επί το πλείστον με περιόδους ύφεσης και οικονομικών κρίσεων, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Το momentum λοιπόν τείνει να αποδίδει τα μέγιστα κατά τη διάρκεια ενός κλίματος που χαρακτηρίζεται από βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

    Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία

    Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει γίνει ο κύριος μοχλός εκδήλωσης του momentum. «Απολαμβάνει» την ευνοϊκότερη πρόβλεψη αύξησης των κερδών για το 2017 -εκτός των κλάδων της ενέργειας και των υλικών- καθώς η τεχνολογία διαταράσσει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.

    Η πρόσφατη απότομη πτώση των τεχνολογικών μετοχών είχε ως αποτέλεσμα να ανακόψει το το ράλι του momentum στα μέσα του Ιουνίου. Το momentum λοιπόν σήμερα προϋποθέτει σημαντική έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα προστασίας έναντι ενός ενδεχόμενου sell-off τεχνολογικών μετοχών.

    Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη -ανατρέποντας τις προσδοκίες πολλών- μπορεί να διατηρήσει ένα καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας. Αλλά μια ξαφνική μετατόπιση στις VIP τεχνολογικές μετοχές (ως αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης), πιο αδύναμα από το αναμενόμενο κέρδη καθώς και μια έντονη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων θα μπορούσαν να απειλήσουν το προαναφερθέν ράλι του momentum.

    Συμπέρασμα: Το momentum στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι θετικό, ακόμα κι αν η απόδοσή του είναι επιρρεπής σε βραχυχρόνιες «κρίσεις».

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ