• Business

    BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν

    Τραμπ


    Μετά και από τις βρετανικές εκλογές, αναδεικνύονται ορισμένα πολιτικά γεγονότα-κλειδιά, τάσεις αλλά και επενδυτικοί κίνδυνοι που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι επενδυτές από το 2017 και έπειτα.

    Οι επενδυτές, λοιπόν, έχουν ως επί το πλείστον επιβιώσει μετά μια σειρά πολιτικών αναταραχών – από το δημοψήφισμα για το Brexit πέρσι, μέχρι την εκλογική νίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αποτέλεσε τεράστια έκπληξη παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

    Έχουν τεθεί θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αλλά και με το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των περίπλοκων και βαθύτερων αιτιών του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Οι βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασιλείο την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησαν σε ένα “hung parliament” (δηλαδή, σε ένα «μετέωρο κοινοβούλιο», στο οποίο κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών), ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο τρόπος που οι Αμερικανοί προσεγγίζουν τις διεθνείς υποθέσεις, η λιγοστή στήριξη στο ελεύθερο εμπόριο και οι αβέβαιες προοπτικές για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ θα έχουν επίσης μεγάλες και διαφορετικές επιπτώσεις για τις ανεπτυγμένες οικονομίες διεθνώς, τους τομείς και τις επιχειρήσεις.

    Η ανάλυση εμβαθύνει στις πιθανές συνέπειες του σημερινού πολιτικού τοπίου αναφορικά με την οικονομία και τις αγορές σε όλο τον κόσμο και επεξηγεί τα βασικά πολιτικά γεγονότα, τις τάσεις και τους κινδύνους που σχετίζονται τόσο με την φετινή όσο και την ερχόμενη χρονιά.

    map_blog_chart

    Οι νομοθέτες της Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν μια μείωση στις ευκαιρίες για την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι λαϊκιστές έχουν δεχτεί πλήγμα στην Ευρώπη προς το παρόν και η προσοχή έχει στραφεί στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ, στα προβλήματα στην Ιταλία καθώς και στη μορφή και την έκβαση των διαπραγματεύσεων του Brexit.

    Η Ευρώπη μπορεί να έχει την καλύτερή της ευκαιρία εδώ και δεκαετίες να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την Ένωση περισσότερο «βιώσιμη» και αποτελεσματική. Αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων του αυξανόμενου λαϊκισμού και της οικονομικής υποβάθμισης. Πιθανές αναταραχές που καραδοκούν είναι οι σπασμωδικές πολιτικές της Ιταλίας και ένα πιθανό «ναυάγιο» στις συνομιλίες του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το πλαίσιο της συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης τοποθετεί τις κεντρικές τράπεζες μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητά πόσο μεγαλύτερο θα είναι το έκτακτο ποσό της νομισματικής στήριξης που χρειάζεται – και πώς θα γνωστοποιήσει τις αλλαγές αυτές. Η Fed παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον ισολογισμό της. Βέβαια, οι εν λόγω κίνδυνοι θεωρούνται περιορισμένης έκτασης, καθώς αναμένεται οι κεντρικές τράπεζες να κινηθούν σταδιακά και με προσοχή.

    Βραχυπρόθεσμα, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι μειωμένοι στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για ορισμένες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες ανά τον κόσμο. Μερικά από αυτά τα θετικά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί, αλλά αναμένεται να λάβει χώρα μια σταθερή και συγχρονισμένη παγκόσμια οικονομική επέκταση για την υποστήριξη των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου για την ώρα.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago, Chief Multi-Asset Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ