• Business

    BlackRock Blog: Τι θα συμβεί στις αγορές από εδώ και στο εξής


    Παρά τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο και τις υψηλές αποτιμήσεις, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να καταγράφει μια ανοδική πορεία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους η αγορά είναι σε θέση να καταγράψει ακόμη ισχυρότερη πορεία ανόδου, όπως η ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα ισχυρότερα κέρδη.

    Τι αναμένεται λοιπόν μελλοντικά; Μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα καταστήσει σαφή τον τρόπο που οι αγορές κινούνται σε περιόδους κατά τις οποίες οι αμερικανικές μετοχές είναι ακριβές. Αλλά και ποια θα είναι η κινητικότητα των χαρτοφυλακίων των επενδυτών σε αυτές τις περιόδους.

    Η τρέχουσα πορεία του δείκτη S&P 500 θυμίζει την περίοδο της τεχνολογικής φούσκας των αρχών της δεκαετίας του 2000. Ουσιαστικά, οι μετοχές είναι και πάλι ακριβές, παρόλο που κανείς δεν μπορεί ακόμη να ισχυριστεί ότι πρόκειται για φούσκα, καθώς η τιμή μιας μετοχής είναι μόνο μια από τις πολλές ενδείξεις της πορείας της αγοράς.

    Εν ολίγοις, ενώ οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές δεν είναι ζοφερές, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια από ό,τι έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα.

    chart-strategies-v2 (1)

    Από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την αρχή μιας bullish περιόδου, δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον στις αγορές. Η σημαντική ποσοτική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, οι δημογραφικοί παράγοντες – όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει να παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες (αν είχε και ποτέ παρατηρηθεί).

    Συνοπτικά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις αποδόσεις που θα καταγράψουν οι διάφορες κατηγορίες assets, εάν ποτέ η τρέχουσα bullish αγορά απολέσει την δυναμική της. Οι στρατηγικές λοιπόν που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας με προσοχή το ρίσκο της αγοράς, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager της Global Allocation Team της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο θα κρατήσει το πάρτι των κεντρικών τραπεζών; Τι λένε FED & EKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ