• Business

    BlackRock Blog: Μην φοβάστε -ακόμα- την «βουτιά» των εμπορευμάτων

    ριο XA


    Μέχρι στιγμής ήταν μία πολύ καλή χρονιά – τουλάχιστον για τα paper assets (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κλπ). Τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 4%, ο S&P 500 σχεδόν κατά 10% και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών πάνω από 17% – σε όρους αμερικανικού δολαρίου.

    Ωστόσο, η χρονιά δεν ήταν το ίδιο θετική και για την αγορά εμπορευμάτων.

    chart-asset-performance

    Μερικοί επενδυτές αναρωτιούνται εάν οι πιο χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν ένδειξη για οικονομική επιβράδυνση ή ακόμη και για μία μεγαλύτερη απειλή. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει. Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που οδηγούν σε αυτή την διαπίστωση:

    Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν σημαντικές αποκλίσεις

    Είναι φανερό πως δεν έχουν κινηθεί όλα τα εμπορεύματα πτωτικά μέχρι τώρα. Η πτώση ορισμένων δεικτών εμπορευμάτων αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20%. Το φυσικό αέριο έχει κινηθεί ακόμα χειρότερα. Ωστόσο, τα μέταλλα έχουν αποδώσει καλύτερα μαζί με κάποια συγκεκριμένα αγροτικά εμπορεύματα, κυρίως το καλαμπόκι και το σιτάρι.

    Η πτώση στον τομέα της ενέργειας οφείλεται τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση

    Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση πετρελαίου έχει υποχωρήσει: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στα 96,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και σε πάνω από 97,60 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος του 2016. Ωστόσο, αυτό που χειροτέρεψε την κατάσταση ήταν η αύξηση της προσφοράς. Δύο χώρες-μέλη του OPEC, η Λιβύη και η Νιγηρία, έκαναν την έκπληξη και αύξησαν την παραγωγή. Παράλληλα, οι παραγωγοί σχιστολιθικού στις ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στις χαμηλότερες τιμές.

    Τα κυκλικά εμπορεύματα1 βοηθούν στην ανάκαμψη της παραγωγής

    Ενώ τα πολύτιμα μέταλλα παρουσιάζουν μεικτή εικόνα από τις αρχές του έτους -ο χρυσός κινείται ανοδικά, ο άργυρος διολισθαίνει ενώ ο λευκόχρυσος παραμένει αμετάβλητος- τα βιομηχανικά μέταλλα δείχνουν να καταγράφουν ισχυρές αποδόσεις. Ο δείκτης Journal of Commerce (JOC) Industrial Metals Index αγγίζει περίπου το 6%, κάτι που αντικατοπτρίζει το βελτιωμένο κλίμα που καταγράφεται στους βιομηχανικούς δείκτες διεθνώς. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο δείκτης Institute for Supply Management (ISM) Manufacturing Index έχει ενισχυθεί κατά τρεις μονάδες από τον Δεκέμβριο και είναι πλέον κοντά στο να καταγράψει υψηλά τριετίας.

    Ακόμη πιο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν οι νέες παραγγελίες, οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως ισχυρές. Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, καθώς τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι νέες παραγγελίες σχετίζονται άμεσα με τα κέρδη που καταγράφουν τα βιομηχανικά μέταλλα. Στο βαθμό που οι βιομηχανικοί δείκτες -και ιδίως οι νέες παραγγελίες- συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, τα βιομηχανικά εμπορεύματα θα μπορέσουν να βρουν στήριγμα.

    Ωστόσο, υπάρχουν δύο πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες: οι μεγάλοι οικονομικοί δείκτες να καταγράψουν βουτιά, ή να ληφθούν μέτρα νομισματικής σύσφιξης. Βέβαια, για την ώρα, το πρώτο από τα δύο δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όμως, ενώ η Fed και η ΕΚΤ κινούνται προς την κατεύθυνση επιβολής αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν θετικές, χάρη στα χαμηλά επιτόκια, το αδύναμο δολάριο και τα «σφιχτά» spreads των ομολόγων. Αν οι συνθήκες αυτές διατηρηθούν, οι επενδυτές που τοποθετούν σε εμπορεύματα θα μπορούν για -την ώρα- να χαλαρώσουν.

    Ένα εμπόρευμα (καλλιέργεια, μέταλλο, πετρέλαιο κλπ), η τιμή του οποίου αυξάνεται και μειώνεται, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας της οικονομίας στο σύνολό της.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager της Global Allocation Team της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Πού να επενδύσετε τα κεφάλαιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ