• Business

    BlackRock Blog: Μια κεντρική τράπεζα με διαφορετικά προβλήματα από τις άλλες


    Με όλη την πρόσφατη συζήτηση γύρω από το πώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που επεξεργάζονται στη νομισματική πολιτική, είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι καθεμιά έχει να αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές προκλήσεις.

    Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρούν ότι προχωρούν προς θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός χάνει έδαφος και παραμένει κάτω από τον προσδοκώμενο στόχο, κατά την άποψη των περισσότερων. Η Fed έχει μια σαφή πορεία που αποσκοπεί στην αύξηση των επιτοκίων και στη συρρίκνωση του ισολογισμού της που αγγίζει τα 4,5 τρισ. δολ., εμμένοντας στην άποψη ότι η φετινή μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανώς προσωρινή.

    Από τη μεριά της η ΕΚΤ εξετάζει πολιτικές προσαρμογής -πιθανότατα μειώνοντας τις επενδύσεις σε ομόλογα- όσο η ανάπτυξη προχωράει, αλλά έχει τονίσει την ανάγκη για σύνεση και «γκραντουαλισμό» για να έρθει η ανάκαμψη στον πληθωρισμό.

    Όμως, σε απόλυτη αντίθεση, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έρχεται αντιμέτωπη με μια οικονομία με κύριο χαρακτηριστικό της το ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο του 2%.

    Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνουν διφορούμενα μηνύματα. Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ηπιότερη από κάθε άλλο κράτος-μέλος των G7. Αυτό που ξεχωρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η -καθοδηγούμενη από τη στερλίνα- αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κατέγραψε υψηλά τετραετίας (2,9%) τον Ιούνιο.

    chart-inflation-v3

    «Πονοκέφαλος» ο πληθωρισμός για το Ηνωμένο Βασίλειο

    Ο «πονοκέφαλος» που προκαλούν τα επίπεδα του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργεί μια διαφορετική πρόκληση για την Τράπεζα της Αγγλίας, σε έναν κόσμο όπου οι πιέσεις των τιμών παραμένουν τόσο «χαλαρές» στις μεγάλες οικονομίες, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να βαδίζουν προσεκτικά καθώς απομακρύνουν τα κίνητρα.

    Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις (Brexit, εκλογές κ.λπ.) ορισμένοι επικεφαλής χάραξης πολιτικής της BoE, θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να διατηρήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, εξέπληξε πολλούς λέγοντας ότι θα έβλεπε θετικά μια αύξηση στα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος. Ο διευθυντής της BoE, Mark Carney, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση λέγοντας ότι κάποια απομάκρυνση των κινήτρων «είναι πιθανό να γίνει αναγκαία» εάν βελτιωθούν οι επενδύσεις ή οι μισθοί, αντισταθμίζοντας την ηπιότερη κατανάλωση.

    Σύμφωνα με τη BlackRock, ο Carney και η BoE είναι απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η απόφαση του Ιουνίου της BoE για αύξηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας -που υποχρεώνει τις τράπεζες να δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια αντί να χορηγούν δάνεια- μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια μορφή σύσφιξης της πολιτικής, μειώνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

    Ωστόσο, αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης της BoE υποδηλώνει ότι οι αγορές πιθανότατα θα είναι πολύ πιο ευαίσθητες στα οικονομικά στοιχεία στο εξής. Το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους ήδη τεστάρει τις ικανότητες των κεντρικών τραπεζιτών να μην «ταράξουν τα νερά» και να εφαρμόσουν αλλαγές στην πολιτική χωρίς να προκαλέσουν σύγχυση στις αγορές. Παρόλα αυτά, η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως να μην έχει το ίδιο περιθώριο με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες για να το καταφέρει.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago, Chief Multi-Asset Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ