• Business

    BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις


    Εν μέσω της τρέχουσας bull αγοράς, οι επενδυτές δείχνουν να παλεύουν με κάμποσα αινίγματα: Μετράνε καθόλου οι αξιολογήσεις; Θα αυξηθούν ποτέ τα επιτόκια; Και πώς μπορεί να εξηγηθεί η απόκλιση μεταξύ της πολιτικής ανωμαλίας στις ΗΠΑ και του -ασυνήθιστα- ήρεμου κλίματος στις χρηματαγορές;

    Ειδικά το τελευταίο, δείχνει να τους ταλαιπωρεί ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι δείκτες μεταβλητότητας κινούνται σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η Ουάσινγκτον μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Πάραυτα, οι επενδυτές πρόκειται να συνεχίσουν να προσπερνάνε αυτά τα πολιτικά ευτράπελα, τουλάχιστον όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν έτσι εύκολες.

    Από τον Μάιο μέχρι τώρα, η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ έχει αυξηθεί. Παρόλο που ο δείκτης μεταβλητότητας-φόβου (VIX) κινείται σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, συνολικά η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τις εκλογές. Κι όμως, ο δείκτης VIX, ένα κοινό μέτρο για την μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, κινείται στα μισά περίπου από το πικ του Νοεμβρίου του 2016 (δείτε το παρακάτω διάγραμμα), τη στιγμή που η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων κινείται κατά 1/3 χαμηλότερα.

    Δείκτης VIX

    BlackRock

    Μαθήματα ιστορίας

    Στο παρελθόν, η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής συνήθως συνέπιπτε με μια σημαντική έξαρση της μεταβλητότητας, όταν οι νομισματικές και οικονομικές συνθήκες ήταν πιο «σφικτές». Έτσι είχαν τα πράγματα το καλοκαίρι του 1998, κατά τη διάρκεια των κρίσεων των χρηματαγορών. Και ενώ ο στόχος των ομοσπονδιακών ομολόγων ήταν σταθερός, οι αγορές χρέους ασκούσαν σημαντικές πιέσεις από την αρχή εκείνης της χρονιάς.

    Άλλο ένα παράδειγμα αντίστοιχης δυναμικής έλαβε χώρα δυο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2000. Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε, μαζί με τον δείκτη VIX, ο οποίος διπλασιάστηκε από τα χαμηλά του καλοκαιριού. Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέλεξαν μια «μετέωρη» κυβέρνηση (hung election), αλλά η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) ήδη προχωρούσε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 18 μήνες πριν τις εκλογές. Και ταυτόχρονα τα spreads των ομολόγων είχαν αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης, ακόμα και πριν τις εκλογές.

    Σήμερα, βιώνουμε τις ακριβώς αντίθετες συνθήκες. Ναι, η αβεβαιότητα στην οικονομική πολιτική έχει αυξηθεί και η Fed αυξάνει τα επιτόκια, αλλά οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες είναι ομαλότερες από ό,τι ήταν στις αρχές της χρονιάς. Τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης (κοινώς, «ομόλογα junk») είναι πιο σφικτά, το αμερικανικό δολάριο διολισθαίνει και η χρηματαγορά τα πάει εξαιρετικά. Ως αποτέλεσμα, οι σύνθετοι δείκτες οικονομικού κινδύνου -όπως ο Bank of America Merrill Lynch Global Financial Stress Indicator– υποδεικνύουν μικρότερα επίπεδα κινδύνου σε σχέση με τον Ιανουάριο.

    Τι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το σκηνικό; Μερικές πιθανότητες. Η μια είναι ότι η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής μπορεί να μετουσιωθεί σε συστηματικό κίνδυνο – για π.χ. σε περίπτωση αποτυχίας να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους αργότερα μέσα στο έτος. Καταλύτης θα μπορούσε να θεωρηθεί η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ως πιθανή συνέπεια της ταυτόχρονης απομάκρυνσης της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed και την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

    Βέβαια, όσο το χρήμα θα παραμένει άφθονο και «φτηνό», οι επενδυτές μάλλον θα παραμείνουν ήσυχοι και δε θα δίνουν σημασία στις πολιτικές ανωμαλίες. Όταν όμως η κατάσταση αρχίσει να αλλάζει, η πολιτική αβεβαιότητα ίσως ξαφνικά να μεταμορφωθεί από μια κακόγουστη φάρσα σε πραγματική τραγωδία.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA, Portfolio Manager της Global Allocation team της BlackRock.

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Η χαμηλή μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τεχνητή νοημοσύνη: Εξέλιξη ή επανάσταση; Τι σημαίνει για τους επενδυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Διαβάστε αυτά τα 7 βιβλία φέτος το καλοκαίρι και θα μάθετε να επενδύετε



    ΣΧΟΛΙΑ