• Business

    BlackRock Blog: Οι επενδυτικές επιπτώσεις των εκλογών στην Ιαπωνία

    • NewsRoom


    Το φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Shinzo Abe και οι συνεργάτες του συνασπισμού σημείωσαν μια πειστική νίκη την Κυριακή, διατηρώντας την «υπερ-πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας. Αυτή η ισχυρή νίκη θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των “Abenomics”, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κινήτρων της τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).

    Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει συγκρατημένα θετικό για τις ιαπωνικές μετοχές, αν και οι πρόσφατες δυνατές επιδόσεις μπορεί να αποτελέσουν ερέθισμα για απόδοση κέρδους. Η ελκυστικότητα των μετοχών της Ιαπωνίας έγκειται στη συγχρονισμένη παγκόσμια επέκταση της ανάπτυξης, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τη δυναμική των κερδών. Τα στόχαστρα είναι στραμμένα σε κλάδους που έχουν καταγράψει συμπαγή κέρδη, αλλά υστερούσαν στην ευρύτερη αγορά, όπως αυτοκίνητα, μεταφορές και ακίνητα. Βλέπουμε επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών ως ήπια αρνητικό για το γιεν και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

    Ο Abe είναι πιθανό να συνεχίσει ως ηγέτης του LDP μετά τη νίκη. Δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στη δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική. Υπάρχει μια πιθανότητα μικρότερη από 50% να παραμείνει ο κυβερνήτης της BoJ, ο Haruhiko Kuroda για δεύτερη θητεία. Αξίζει να σημειωθεί πως ενδέχεται μεγαλύτερη αβεβαιότητα με έναν νέο κυβερνήτη στο τιμόνι της BoJ.

    Η «υπερ-πλειοψηφία» θα καταστήσει το LDP ισχυρότερο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση του Abe θα προωθήσει μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων της χώρας, αλλά θα διαθέσει τα νέα έσοδα στην εκπαίδευση των παιδιών και θα πληρώσει για τη διόγκωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης, όπως εκτιμάται. Μπορεί επίσης να προωθήσει τον στόχο της κυβέρνησης για επίτευξη ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού έως το 2020 ή και αργότερα. Αυτό θα ήταν αρνητικό για τα ομόλογα και μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας.

    Επικρατεί αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία της Ιαπωνίας. Τα στοιχεία δείχνουν έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, υπό την καθοδήγηση τόσο της κατανάλωσης όσο και των εξαγωγών, καθώς η ανεργία μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των 25 ετών. Ωστόσο, ο υποτονικός πληθωρισμός θα πρέπει να οδηγήσει την BOJ σε μία χαλαρή πολιτική. Το BlackRock Growth GPS για την Ιαπωνία δείχνει ότι η ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Η ισχυρή εγχώρια δραστηριότητα και το σταθερό προς τα κάτω γιέν προωθούν την ανάπτυξη σταθερών εταιρικών κερδών, ωθώντας τον δείκτη μετοχών Nikkei σε υψηλά επίπεδα 21 ετών. Πιστεύουμε ότι οι υψηλότερες παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων μπορούν επίσης να ωθήσουν τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων πέρα ​​από τις δεκαετείς διάρκειες.

    Το νέο Κεντροαριστερό Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει περισσότερες έδρες από το Κόμμα της Ελπίδας και να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, διορθώνοντας κάποια από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση του πρώην κόμματος της αντιπολίτευσης.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργεια και Χρηματοοικονομικά – Γιατί ξεχωρίζουν μεταξύ των μετοχών αξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τρία επενδυτικά θέματα που στοχεύουν στο Q4

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ