• Business

    Barclays: Γιατί η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη

    Barclays


    Ευοίωνο μοιάζει το κλίμα στην Ευρωζώνη για την Barclays, τονίζοντας πως σιγά σιγά το θολό τοπίο και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα – όπως και γύρω από την Ισπανία και την Πορτογαλία – «ξεδιαλύνονται».

    Προ των πυλών βρίσκεται λοιπόν η ανάπτυξη της οικονομίας λόγω της πτώσης της ανεργίας, της επιτάχυνσης της σταθερής πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, της ελαφρώς ευνοϊκής δημοσιονομικής πολιτικής και της παροχής υποστήριξης από την ΕΚΤ μέσω του QE και των αρνητικών επιτοκίων. Σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα ανάπτυξη, υπάρχει και μείωση των κινδύνων: η ευρωπεριφέρεια φαίνεται ισχυρότερη και το πολιτικό ρίσκο είναι πλέον χαμηλό.

    Σύμφωνα με την Barclays λοιπόν, οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν είναι πια στο προσκήνιο συγκριτικά με δύο μήνες πριν.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη της μείωσης των κινδύνων αυτών μέσω ισχυρότερης πολιτικής δράσης. Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου από την άλλη δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση καθώς δεν αποτελούν πηγή κινδύνου, ενώ για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι κίνδυνοι γύρω από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι χαμηλοί. Η Ιταλία από την άλλη, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την περιοχή, αλλά όχι άμεσο.

    Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η Barclays υπογραμμίζει πως οι θετικές βλέψεις κυριαρχούν, ιδιαιτέρως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη συμφωνία για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (8,5 δισ. ευρώ).

    Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, η χώρα μας έχει αποφύγει το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

    Μετά την ολοκληρωτική συμφωνία των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα συνεισφέρει στο πρόγραμμα, όπως έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά οι επικεφαλής του.

    Η Barclays παράλληλα αναμένει ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE πριν από το τέλος αυτού έτους.

    Barclays:  Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο, στο 0,3% η ανάπτυξη το 2017

    Τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, ενώ παράλληλα η εμπιστοσύνη στον τομέα των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνθρακες ο θησαυρός! Να πόσα χρήματα έβγαλε το κράτος από τις λίστες φοροδιαφυγής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις για το Noor 1: Ο Γιαννουσάκης κατήγγειλε πιέσεις στον εισαγγελέα Εφετών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόστιμο 805.591 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 9 κατασκευαστικές εταιρείες

     



    ΣΧΟΛΙΑ