• Business

     ΑΓΝΟ: Στο «σφυρί» η πτωχευμένη γαλακτοβιομηχανία-Πότε θα γίνει ο πλειστηριασμός

    • NewsRoom


    Μετά την εν εξελίξει προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που βρίσκεται στην κυριότητα του εκκαθαριστή, επίκειται τώρα και η επιχείρηση εκπλειστηριασμού του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης Βιομηχανίας Γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε.

    Τρία χρόνια μετά το κλείσιμο της ΑΓΝΟ, η εταιρεία της Β. Ελλάδας βγαίνει ως σύνολο σε αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 7 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 18,281 εκατ. ευρώ. Στη διακήρυξη εκποίησης της επιχείρησης καθίσταται γνωστό ότι η προσφορά του κάθε ενδιαφερόμενου θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας για ποσό όχι κατώτερο των 500.000 ευρώ.

    Ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον με διερευνητικές ερωτήσεις από πλευράς ελληνικών αλλά και ξένων εταιρειών. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού της ΑΓΝΟ φαίνεται να υπάρχει από ελληνικές παραγωγικές εταιρείες, καθώς το σήμα της άλλοτε ισχυρής βιομηχανίας δείχνει να είναι ακόμη αναγνωρίσιμο και με αξία στην αγορά. Όμως δείχνει να υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, τόσο για το σύνολο του ενεργητικού της πτωχευμένης επιχείρησης, όπως όμως και για μέρη αυτού και συγκεκριμένα για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό.

    Οι απαιτήσεις των πιστωτών της ΑΓΝΟ είναι πολλές και μεγάλες και αφορούν οφειλές προς Τράπεζες, εργαζομένους, εταιρείες και το Δημόσιο. Οι δανειακές υποχρεώσεις, σε ευρώ αλλά και… σε δραχμές, ήταν κυρίως προς την παλιά ΑΤΕ, την άλλοτε Εμπορική όπως και προς την Eurobank, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

    Όταν έκλεισε η εταιρεία, 375 εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, βρέθηκαν άνεργοι. Εν τούτοις επειδή η ΑΓΝΟ πτώχευσε με τον παλαιό Κώδικα, οι εργαζόμενοι θα προηγηθούν των υπολοίπων πιστωτών της ΑΓΝΟ, των οποίων οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και θα καλυφθούν μόνο μερικώς.

    Θα ήταν ένας μικρός θρίαμβος αν μετά τρία χρόνια ερήμωσης, δοθεί νέα παραγωγική πνοή στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, μίας συνεταιριστικής βιομηχανίας που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950, «βίωσε» όλες τις ασθένειες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων για να περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία της «Κολιός», μέχρι που σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα τον Μάρτιο του 2013.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Green Cola: To mega-deal με τους Άραβες και η συμφωνία με τα Carrefour

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΣγάλα: Πως οι αγελαδοτρόφοι έγιναν επιχειρηματίες με τζίρο 28 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Σκλαβενίτης και οι Υπεραγορές Σκλαβενίτης γίνονται ένα



    ΣΧΟΛΙΑ