• Business

    Ένα βήμα πίσω από τον Γ.Σταθάκη για το μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων

    • Contributor
    Γιώργος Σταθάκης

    Γιώργος Σταθάκης


    Η έντονη δυσφορία που προκάλεσε στην αγορά η πρόθεση του ΥΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη να προωθήσει το μοντέλο διάθεσης της παραγωγής στις περιοχές προς παραχώρηση για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναντι των συμβάσεων μίσθωσης που ισχύουν σήμερα, οδήγησε τελικά την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

    Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με βάση την εισήγηση του κ. Σταθάκη.

    Όπως διευκρινίσθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ,  σχετικά με τα είδη των Συμβάσεων Παραχώρησης των προς έρευνα περιοχών, παραμένουν σε ισχύ οι τύποι παραχώρησης που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τόσο η Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Αgreement) όσο και η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement – PSA), όμως, όπως υπογραμμίζεται, «σε αυτή τη συγκυρία ως ο πλέον ενδεδειγμένος προκρίνεται ο τύπος της Σύμβασης Μίσθωσης».

    Στελέχη των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και παραγωγή τόνιζαν ότι αν εφαρμοζόταν τώρα το μοντέλο διάθεσης της παραγωγής, τότε θα σημειώνονταν και νέες καθυστερήσεις, ενώ υπήρχε ενδεχόμενο έντονων αντιδράσεων από τους μεγάλους παίκτες του πετρελαϊκού κλάδου που συμμετέχουν ή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

    Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε ακόμα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ), η οποία παραμένει υπό την εποπτεία του Υπουργού ΠΕΝ, αλλά αποκτά την ευελιξία αξιοποίησης όλου του φάσματος δυνατοτήτων που αναδεικνύονται.

    Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή από τον περασμένο Οκτώβριο ενεργοποιήθηκε η ουσιαστικά ανενεργή έως τότε ΕΔΕΥ ΑΕ και από τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης παραλαβής του αρχείου της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων προς αυτήν.

    Τέλος, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε τη συγκρότηση ολιγομελούς Ομάδας Εργασίας, υπό το συντονισμό του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με σκοπό την προετοιμασία και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ (Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η Ομάδα Εργασίας θα προσδιορίσει το είδος, το ύψος και το χρόνο καταβολής των πόρων που θα διατίθενται στον ΕΛΚΑΓ, καθώς και το χρόνο διάθεσης των πόρων του ΕΛΚΑΓ στον ΕΦΚΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερωτηματικά στην αγορά για το νέο μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που προωθεί ο Σταθάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες αλλαγές προωθεί ο Σταθάκης στην έρευνα υδρογονανθράκων – Ο ρόλος του Δημοσίου και οι ανησυχίες της αγοράς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και TOTAL κατέθεσαν αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης

     



    ΣΧΟΛΙΑ