• Business

    Δύο γεωτρήσεις ετοιμάζει η ENI στην κυπριακή ΑΟΖ ως τις αρχές του 2018

    • NewsRoom
    κυπρος


    Από τα αποτελέσματα της γεώτρησης της γαλλικής Total στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ, θα καθορίσει η ιταλική ΕΝΙ τον επόμενο γεωτρητικό της στόχο στα τεμάχια 8, 6 και 3, στα οποία έχει πάρει άδεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, η ΕΝΙ ετοιμάζεται ήδη για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μελέτη, το υπεράκτιο πρωτόκολλο και άδεια από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια της γεώτρησης.

    Το Τμήμα Περιβάλλοντος του αρμόδιου κυπριακού Υπουργείου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη Μελέτη Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και Επιπτώσεων στην Υγεία, σε σχέση με τη διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι ένας από τους πιθανούς στόχους. Ανάλογες μελέτες θα ακολουθήσουν και για τα τεμάχια 3 και 6.

    Το τεμάχιο 8, στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44 χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 τετραγωνικών χιλiομέτρων, με το βάθος του νερού να κυμαίνεται από 730 μέχρι 2.560 μέτρα.

    Το ψηλότερο σημείο αντιπροσωπεύει την κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.

    Η γεώτρηση «Eρατοσθένης Νότιο 1» είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατακόρυφα με συνολικό βάθος περίπου 3.300μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια περιοχή με βάθος νερού 1.930μ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στήνει τρυπάνι και η Eni για γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Κανονικά προχωρούν οι εργασίες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυπριακή ΑΟΖ: Φτάνει στο βυθό το τρυπάνι της Τotal-Μήνυμα της Γαλλίας στον Ερντογάν

     



    ΣΧΟΛΙΑ