• Business

    Φ. Καραβίας: Από τους υψηλότερους στην Ευρώπη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Στο 17,1% διαμορφώνεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank, είναι δηλαδή από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

    «Ο βασικός δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας διαμορφώνεται στο 17,1%, πολύ υψηλότερα από το όριο των εποπτικών αρχών που είναι το 12,25% και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, μιλώντας στους μετόχους της Eurobank με αφορμή την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, συνολικής ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους μετόχους της τράπεζας ο CEO της Eurobank, η έκδοση του ομολόγου για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών είναι προς όφελος τόσο των μετόχων της τράπεζας όσο και του Δημοσίου.

    Οι προνομιούχες μετοχές της Eurobank ανέρχονται σε 345.500.000 και είναι ονομαστικής αξίας 950.125.000 ευρώ. Η εξαγορά τους θα γίνει με μετρητά ύψους 125.000 ευρώ και με την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ.

    Το ομόλογο διαιρείται σε 9.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ έκαστη και θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και θα το καλύψει.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα μειωθεί κατά 950.125.000 και οι τίτλοι που ενσωματώνουν τις προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν.

    Όπως ορίζει ο νόμος, το ομόλογο θα έχει επιτόκιο 6,41%, πράγμα που σημαίνει ετήσια επιβάρυνση 60 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, η οποία θα μειώνει τα έσοδα από τόκους. Καθώς οι τίτλοι αυτοί έχουν εκδοθεί με όρους αγοράς, η τράπεζα θα μπορεί είτε να εκδώσει αντίστοιχους τίτλους με χαμηλότερο επιτόκιο για να τους αποπληρώσει, είτε να τους μειώνει σταδιακά μέχρι την αποπληρωμή τους μέσω της κερδοφορίας της.

    Να σημειωθει ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου παύουν να προσμετρώνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών στο τέλος του τρέχοντος έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Η ΕΕ δίνει «ανάσα» σε 70.000 Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι περιέχουν; 2 CD στα χέρια των ελεγκτικών αρχών
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εφορία: Πώς θα βγάλει τώρα στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ