• Business

    Credit Suisse: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία των αγορών το 2018

    • NewsRoom


    Τις εκτιμήσεις της για το 2018, για την πορεία τόσο της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και της οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse.

    Η Credit Suisse δηλώνει αισιόδοξη για το ερχόμενο έτος. Μάλιστα, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας «βλέπουν» ενίσχυση του S&P 500 στις 2.987 μονάδες έως το τέλος του έτους, με ετήσια άνοδο της τάξης του 11%, ενώ προβλέπουν ότι η αύξηση κερδών ανά μετοχή θα κυμανθεί στο 6% και το 7% τα επόμενα δύο χρόνια.

    «Οι απόψεις μας για την αγορά βασίζονται σε ένα υποστηρικτικό για τις αγορές οικονομικό περιβάλλον, με χαμηλό κίνδυνο ύφεσης και ανάκαμψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών δεικτών», σημειώνει χαρακτηριστικά η Credit Suisse. «Ενώ αναμένουμε μια πιο… ήρεμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, παράλληλα εκτιμούμε ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν την συγκράτηση των δαπανών και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ενώ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω ο επιχειρηματικός κύκλος», επισημαίνει.

    Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι κλάδοι που ξεχώρισαν το 2017 θα ξεχωρίσουν και το 2018, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της τεχνολογίας. Παράλληλα εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν νέο ράλι, λόγω του πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall Street το 2018 είναι έξι:

    1. Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ

    Οι μετοχές που θα αναμενόταν να επωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση της εταιρικής φορολογίας ενισχύθηκαν μετά τις αμερικανικές εκλογές, αλλά το τελευταίο διάστημα εμφάνισαν σημάδια κάμψης. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με σχετική επιφυλακτικότητα τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

    2. Η νέα ηγεσία της Fed

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε προσφάτως ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Fed, αφού η θητεία της προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λήγει τον Φεβρουάριο. Κάποιοι εκτιμούν ότι έχει στο μυαλό του επιθετικούς πολιτικούς, όπως οι Κέβιν Γουάρς και Τζον Τέιλορ.

    Σύμφωνα με την Credit Suisse, τα θέματα που μπορεί να προκύψουν είναι τα εξής: α) μια αλλαγή στην αντιληπτή ανεξαρτησία της Fed και, β) ο τερματισμός της ήπιας νομισματικής πολιτικής.

    3. Η μεταβλητότητα

    Οι μετοχές ιστορικά ενισχύονται όταν ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE είναι πολύ χαμηλός. Η μεταβλητότητα της αγοράς ήταν εξαιρετικά χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης, ενώ ο δείκτης VIX βρίσκεται σήμερα στις 9,7 μονάδες. Αυτό έχει εφησυχάσει τους επενδυτές και έχει κάνει την αγορά ευάλωτη σε μία διόρθωση, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Η Credit Suiise διαφωνεί και εκτιμά ότι η αγορά έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου το επόμενο έτος.

    4. Το δολάριο

    Το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο έχει υποχωρήσει 9% φέτος. Το μοντέλο της Credit Suisse δείχνει μία αναλογία 10:1 μεταξύ των κινήσεων των νομισμάτων και των εταιρικών κερδών (προς την αντίθετη κατεύθυνση). Δυστυχώς, η κίνηση του δολαρίου είναι πολύ πιο περιορισμένη σε ετήσια βάση (-3,3%) κι έτσι δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις προβλέψεις της για τις μετοχές.

    5. Η Βόρεια Κορέα

    Ο παράγοντας ανησυχίας για την Credit Suisse δεν είναι η πιθανότητα επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, αλλά τι θα συμβεί εάν η αμερικανική κυβέρνηση τιμωρήσει έναν από τους κυριότερους εμπορικούς της εταίρους: την Κίνα. «Παρόλο που τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να είναι στοχευμένες, με μικρό οικονομικό αντίκτυπο, έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώνονται, και να διαταράσσουν την παγκόσμια ανάπτυξη», όπως σημειώνει η τράπεζα.

    6. Οι… τυφώνες

    Ο αντίκτυπος των τυφώνων Ίρμα και Χάρβεϊ και οι προσπάθειες ανάκαμψης θα στρεβλώσουν πολλούς οικονομικούς δείκτες κατά τους προσεχείς μήνες, υπογραμμίζει η Credit Suisse, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα εκπλαγεί αν δει κάποιες εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτές τις φυσικές καταστροφές ως ευκαιρία για να προχωρήσουν σε διαγραφές assets.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜA: Στρατηγικός αναλυτής προειδοποιεί: «Μην κυνηγήσετε το ράλι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O CEO των Starbucks μοιράζεται τη συμβουλή που θα έδινε στον νεότερο εαυτό του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Yahoo ενημερώνει τους ελληνικούς λογαριασμούς που χακαρίστηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ