• Business

    «Κόκκινα δάνεια»: Διαφορετική λύση για κάθε τράπεζα εξετάζει η ΕΚΤ

    • NewsRoom
    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Σε… εξατομικευμένες λύσεις για κάθε τράπεζα χωριστά προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

    Σύμφωνα με την επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη, τα οποία προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει τόσο μεγάλες αποκλίσεις που είναι αδύνατο να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση.

    Αντ’ αυτού, όπως υποστήριξε η ίδια σε συνέδριο, η ΕΚΤ συνεργάζεται με όλες τις τράπεζες που έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για να βρεθεί λύση για κάθε μία χωριστά.

    «[Οι τράπεζες] έχουν υποβάλει τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος» και «εμείς εξετάζουμε τα σχέδια αυτά για να σιγουρευτούμε ότι είναι αρκετά φιλόδοξα και αξιόπιστα. Για να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούν να μας υπόσχονται θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, η ΕΚΤ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία, όταν ανακοινώθηκε ότι θα ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις από το επόμενο έτος για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους και είναι πιθανό να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των δανείων αυτών.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2018, «οι τράπεζες αναμένεται να παρέχουν πλήρη κάλυψη για το ανεξασφάλιστο μέρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έπειτα από δύο έτη το αργότερο και για το εξασφαλισμένο μέρος τους έπειτα από επτά έτη το αργότερο», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Επιπλέον, «οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις. Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τινάζονται στον αέρα τα stress test, «σκουπίδια» οι εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζίτες: Οι πλειστηριασμοί γίνονται μόνο για τους μπαταχτσήδες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοπ στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου βάζουν οι συμβολαιογράφοι



    ΣΧΟΛΙΑ